Dan pred FINALE: Istanbul, tuče, rekordi...

Još jedan dan do meča sezona! Kakva je atmosfera u Kijevu, ko su igrači u koje su uprte oči, zašto se Liverpul danas seća Istanbula, koga će Zidan odabrati. . .

Fudbal 25.05.2018 | 23:30
Dan pred FINALE: Istanbul, tuče, rekordi...
Sve je spremno za finale!

U Kijevu, ali i Madridu i Liverpulu, no i u Berlinu, Briselu ili Beogradu - ukratko SVUDA - tema broj jedan je fudbal i finale ovogodišnjeLige šampiona koje je zakazano za subotu od 20.45 (prenos na TV Arena Sport) na "Olimpijskom stadionu" u glavnom gradu Ukrajine...

Navijači Liverpula i Real Madrida polako pristižu na meč sezone i uzbuđeno odbrojavaju sate do prvog zvižduka srpskog sudije Milorada Mažića kojim će početi spektakl.

Pojedini navijači "redsa" su ranije već stigli u Kijev - imali smo i prvi incident u kome su povređenja dva engleska navijača koje su napali ukrajinski huligani- ali, kako prenose novinari sa lica mesta, u samom gradu vlada prava fudbalska atmosfera.

Može se videti veliki trofej Lige šampiona, čuje se pesma navijača dva kluba, ipak preporuka je da da ne nose transparente, dresove i slične rekvizite, iako je mnogo policajaca na ulicama.

Već sada je u samom Kijevu utisak da će Englezi na ovom finalu biti brojniji, daleko manje Španaca je doputovalo u Ukrajinu, ali mnogi od navijača "redsa" su se našli u problemu pošto su mnogima otkazani letovi i oni na alternativne načine pokušavaju da stignu na istok Evrope.

Fudbaleri Reala i Liverpula od juče su u Kijevu gde su im navijači već napravili doček, a do samog finala biće im potreban mir kako bi ostali fokusirani na meč.

U fokusu su naravno bili Kristijano Ronaldo i Mohamed Salah, najbolji fudbaleri dva kluba ove sezone, i utisak je mnogih da onaj koji podigne trofej Lige šampiona, a ako Leo Mesi ne osvoji Mundijal, postaje favorit i za "zlatnu loptu".

Sjajni Portugalac je imao "slabiji" ulazak u sezonu i mučio se sa formom da bi - kada je bilo važno - zaigrao na svom nivou i golovima pogurao Real ka finalu Lige šampiona.

U domaćem prvenstvu je postigao 26 golova, dok je u Ligi šampiona zatresao mrežu čak 15 puta, pa je jasno da problematičnoj odbrani Liverpula opasnost preti upravo najviše od njega, dok su tu naravno i Karim Benzema, Isko, Asensio i drugi...

Sa druge strane je Mo Salah za koga brazilski Ronaldo - Il Fenomeno - kaže da ga "obožava" i da ga "najviše podseća na Lea Mesija".

Nestvarni Egipćanin igra sezonu života i nakon što je u Premijer ligi pokupio "sva moguća priznanja" - želi da se sa Liverpulom popne i na krov Evrope. Na 32 pogotka u domaćem prvenstvu (i 11 asistencija), Salah je bio sjajan i u LŠ gde je postigao 10 golova i zabeležio 5 asistencija.

Mnogi smatraju i da će na sutrašnjem meču ključni duel biti upravo na levoj strani gde će Salah pokušati da napadne prostor koji ostavlja Marselo...

Zinedin Zidan će se osim u Ronalda - uzdati i u istoriju, tradiciju "kraljevskog kluba".

Real je ubedljivo najuspešniji tim Evrope pošto je Ligu šampiona osvajao čak 12 puta, a u subotu će imati šansu da "veže" i tri uzastopna trofeja kao prvi klub još od Bajerna sedamdesetih godina prošlog veka.

Zidan bi istovremeno postao tek jedan od trojice trenera koji su tri puta osvajali pehar namenjen prvaku Evrope (Anćeloti i Šenkli), ali najbrže od svih pomenutih!

Ipak, jedno finale Realu ostalo je u bolnom sećanju - 1981. godine, protiv Liverpula!

Ekipa našeg trenera Vujadina Boškova poražena je u Parizu minimalnim rezultatom golom Alana Kenedija u 81. minutu, a "kraljevski" klub tako dobija i "ekstra" motiv u kome motiv, na kraju krajeva, i nije potreban.

Taj meč odigran je 27. maja 1981. godine, dakle tačno 37 godina i jedan dan pre ovogodišnjeg finala, a 24 sata pred finale u Kijevu - Liverpul ima još jedan važan datum.

Istanbul.

Na današnji dan pre 13 godina (ko bi rekao da je toliko prošlo?), Liverpul je osvojio svoj šesti, i do sada poslednji, pehar Lige šampiona u verovatno najboljem finalu ovog takmičenja kada su stigli prednost Milana od 3:0.



Golovima Paola Maldinija i Ernana Krespa (x2), "rosoneri" su već do poluvremena stavili jednu ruku na "ušatog", no Liverpul je u najsenzacionalnijem preokretu koje su finala ovog takmičenja videla - za šest minuta, preko Džerada, Šmicera i Alonso - uspeo da izjednači i potpuno okrenuo "momentum" na svoju stranu.

I tokom penala im je koncentracija bila na višem nivou, pa se promašaj Andreja Ševčenka slavio duboko u noć u Liverpulu i "crvenom delu" Istanbul.

Način na koji ove sezone igra Liverpul kod Jirgena Klopa sa takozvanim "hevi metal" fudbalom, a onda i Zinedin Zidan čija je ekipa senzacionalna u napadu i dosta "tanka" kada je potrebno da se brani, govore nam da neće biti nikakvo iznenađenje ako vidimo goleadu u Kijevu.

------------------ REKORDI I ZANIMLJIVOSTI  ------------------

- Real Madrid je osvojio 12 trofeja u Ligi šampiona (55-56, 56-57, 57-58, 58-59, 59-60, 65-66, 97-98, 99-00, 01-02, 13-14, 15-16, 16-17), a poražen je u samo tri finala - jednom - i poslednji put - upravo od Liverpula 1981. godine.

- Liverpul je pet puta (76-77, 77-78, 80-81, 83-84, 04-05) osvajao trofej Lige šampiona, najviše od svih engleskih klubova.

- Iako klubovi koji su "sveprisutni" u međunarodnim takmičenjima, Real i Liverpul su do sada odigrali samo pet mečeva, a "redsi" vode 3:2. Posle pomenutog finala iz 1981. godine, sastali su se i u nokaut fazi LŠ 2009. godine kada je Liverpul slavio ukupnim rezultatom 5:0.

- Poslednje mečeve odigrali su u grupnoj fazi LŠ i oba je dobio Real Madrid - 3:0 i 1:0.

- Kristijano Ronaldo je najbolji strelac u istoriji Lige šampiona. Postigao je čak 121 gol.

- Roberto Firmino i Džejms Milner su najbolji asistenti u jednoj sezoni Lige šampiona pošto su ove godine zabeležili po čak 8 dodavanja za gol.

- Zinedin Zidan je kao igrač osvojio jednu titulu Lige šampiona, a mogao bi i do trećeg trofeja kao trener - iako je na klupi Real Madrida nepune dve i po godine.

- Ovo je treće finale nekog međunarodnog takmičenja za Jirgena Klopa. Prethodno je izgubio finale Lige šampiona od Bajerna, dok je u Ligi Evrope od njegovo Liverpula bila bolja Sevilja.

- Mohamed Salah je najbrži fudbaler ove sezone u Ligi šampiona sa najvećom dostignutom brzinom od 33,8 kilometara na čas. S obzirom na to da je u toku Ramazan, i to da Salah posti od 16. maja, mnogo se pričalo o tome da li će imati snage za finale. Klupski doktor Liverpula potvrdio je da će Salah "prekinuti post" u petak i subotu.

- Real je u Kijevu igrao četiri puta i ima samo jednu pobedu, dok Liverpul ima pobedu i remi.

- Jirgen Klop je šest puta igrao protiv Reala kao trener i ima solidan skor - 3 pobede, remi i 2 poraza uz gol razliku 10:9.

- Kristijano Ronaldo je bio strelac u čak tri finala Lige šampiona.

- Milorad Mažić je i Realu i Liverpulu sudio po dva puta. "Redsi" su slavili u Ligi Evrope protiv praške Sparte (1:0) 2011. godine, dok su sa Mančester junajtedom, lane u istom takmičenju, remizirali protiv Mančester junajteda. Real ima identičan skor - pobeda na gostovanju Bazelu (1:0) i remi bez golova protiv Atletika u četvrtfinalu Lige šampiona 2015. godine (0:0).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar