Liga nacija: Prvo, pa muško - Srbija odmah na Brazil!

Četa Nikole Grbića udara već na startu Lige nacija na olimpijske šampione iz Rija. Tandem Peruđe Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin se kasno prilključio pripremema zbog naporne sezone, dok je Dragan Stanković završio reprezentativnu karijeru.

Ostali sportovi 25.05.2018 | 15:45
Liga nacija: Prvo, pa muško - Srbija odmah na Brazil!
Nema više Svetske lige za odbojkaše. Umesto takmičenja koja je Srbija osvojila 2016. godine dolazi novoformirana Liga nacija. Dame su odigrale već po šest kola, red je na muškarce. Naša reprezentacija biće domaćin prvog vikenda u Kraljevu od petka do nedelje, a rivali četi Nikole Grbića biće sve sami giganti - Brazil, Italija i Nemačka.

Na startu takmičenja, večeras u sigurno dupke punoj Hali sportova u Kraljevu stižu Karioke, olimpijski šampioni iz Rija i srebrni sa poslednjeg Svetskog prvnstva. Naš selektor ističe da će takmičenje da bude veoma izjednačeno, ali i naporno jer će se igrati na tri kontinenta.

"Jedina stvar koja je pozitivna je što sve ekipe imaju slične uslove. Ekipe će menjati vremenske zone, putovaće na dva ili tri kontinenta i neće imati vremena za treninge. Vrednosti na terenu će se u puno slučaja izjednačiti. Kada smo spremni i odmorni možda postoji neka razlike, ali zbog poteškoća koje svi imamo, mogući su iznenađujući rezultati. Očekujem vrhunsku odbojku u Kraljevu i biće spektakl za gledaoce, kojiih će nadam se biti u velikom broju, i koji će nam pomoći da ostvarimo što veći broj pobeda", rekao je Grbić na konferenciji za medije u Kraljevu.

U odnosu na tim koji je prošle godine osvojio bronzanu medalju na EP nema kapitena Dragana Stankovića, koji se oprostio od reprezentacije. Dvojica naših najboljih odbojkaša Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin, zbog duge sezone sa Peruđom, priključili su se reprezentaciji tek pre nekoliko dana i pitanje je da li će im Grbić ukazati šansu od početka meča.

Međutim, tu su dostojne zamene za tandem koji je sa italijanskom ekipom osvojio triplu krunu u Italiji i treće mesto u Ligi šampiona. Na mestu korektora tu je Dražen Luburić koji je imao odličnu sezonu u Zenitu iz Sankt Peterburga, sa kojim je bio vicešampion Rusije, a mesto srednjeg blokera popuniće Aleksandar Okolić, koji je sa Berlinom bio šampion u Nemačkoj.

Kraljevčani će imati priliku da pozdrave svoje sugrađane, koji su ponikli u Ribnici, a to su naredne sezone saigrači u Trentinu, Uroš Kovačević i Srećko Lisinac (stigao u Trento iz poljskog šampiona SKRA Belhatova). Brazilci su stigli u Srbiju sa jakim sastavom. Tu su asovi kao što su Bruno, Muriljo, Leo, Borhes…

Naša repezentacija i Brazil odigrali su čak 37 mečeva, a mnogo uspešnije su Karioke koje su slavile 27 puta. Prošle sezone, Brazilci su pobedili našu selekciju 3:1 u Svetskoj ligi. Na poslednij pet susreta Srbija ima bolji međusobni skor - 3:2.

Prvi vikend u Kraljevu otvaraju Italija i Nemačka. Azure će sa kapitenskom trakom da predvodi prošle sezone igrač šampiona Peruđe, a naredne uzdanica Modene, Ivan Zajcev. Nemci su vicešampioni Evrope, a na klupi Pancera sedi legendarni Italijan Andrea Đani.

Savet za kladioce da se čuvaju Francuske. Naime, Trikolori kao domaćini F6 su se direktno kvalifikovali, pa će sigurno mnogo da kalkulišu i da izvode kombinovane sastave. Završni turnir Lige nacija igra se od 4. do 8. jula u Lilu na stadionu Pjer Moroa. Osim Francuza igraće još pet najboljih selekcija. Sistem takmičenja je isti kao i kod dama. Sve selekcije igraće po 15 mečeva, odnosno pet vikenda po tri duela.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar