Ruši rekorde sa 19 godina - Dončić MVP ACB lige!

Ko je najbolji igrač u Španiji? Pogađajte. . . ! Da li je uopšte potrebno i naglašavati? Luka Dončić, košarkaš Real Madrida, proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) ACB lige za sezonu 2017/2018.  Dečko, ti nisi sa ove planete! Da li je potrebno napisati bilo šta?

Košarka 27.05.2018 | 14:30
Ruši rekorde sa 19 godina - Dončić MVP ACB lige!
Devetnaestogodišnji Luka dominirao je španskim prvenstvom, što govori podatak da je pre ove nagrade proglašen i za najboljeg mladog igrača, dok je uvršten i najbolju postavu lige.

Dončić je takođe postao najmlađi MVP španskog prvenstva, pošto je ovaj epitet poneo sa samo 19 godina, dva meseca i 26 dana.

On je tako oborio rekord Nikole Mirotića koji je MVP Endese bio sa 22 godine, tri meseca i 11 dana. 

Dončić je ligaški deo ACB lige završio sa prosekom od 12,8 poena, 5,7 skokova, pet asistencija i 19,3 indeksnih poena. 

U glasanju za MVP Luka je dobio 75 'bodova', pet više od krilnog igrača Baskonije Tornikea Šengelije (70), dok je kao treći završio nekadašnji košarkaš San Antonio Sparsa, a sada igrač Saragose, Geri Nil koji je dobio 35 glasova.Kada se ovog leta bude selio u Ameriku, Luka Dončić će morati da odvoji jednu poveću torbu ako bude planirao da u SAD odnese i sva priznanja koja je stekao ove sezone.

Najbolji igrač Evrolige, najbolji igrač Fajnal-fora u Beogradu, član idealne petorke Evrolige i "Zvezda u usponu" zvanično je u petak dobio još jednu vrednu individualnu nagradu.

Španska liga, najjača nacionalna van NBA, proglasila je Dončića najboljim igračem u sezoni 2017/18!

U izboru igrača, trenera, navijača i novinara, Slovenac je dobio još jedno MVP priznanje, osvojivši čak 75 bodova od mogućih 100.

Treneri i predstavnici medija dali su mu najviće glasova, igrači su ga izglasali drugim najboljim, a treći je bio u anketama na društvenim mrežama.

Podsetimo da je sve to ostvario momak koji je rođen pre samo 19 godina, dva meseca i dva dana!

Dončić je, naravno, tako postao najmlađi MVP u istoriji španske lige, nadmašivši rekord Nikole Mirotića, koji je 2013. osvojio to priznanje sa 22 godine, tri meseca i 11 dana.

Dončić je prosečno u španskoj ligi ove sezone postizao po 12,8 poena, pet asistencija i 5,7 skokova, uz indeks korisnosti 19,3.

Drugi u izboru bio je krilni centar Baskonije Tornike Šengelija (70 poena), treći je bio bek Saragose Geri Nil (35), a u timu sezone su i Silven Landsberg iz Estudijantesa i Henk Norel iz San Sebastijana.

Luka, Luka, Luka, Luka, Luka!

Luka Dončić ove sezone pomera apsolutno sve granice evropske košarke! Ni nepuna sedmica nije prošla otkako je pokupio sve individualne nagrade i zasladio ih titulom evropskog šampiona, slovenački grumen zlata poharao je i priznanja u ACB ligi! Pre neki dan izabran je u najbolju mladu petorku najjače košarkaške lige Evrope, nedugo zatim je svrstan i u prvu petorku takmičenja, a sada je ozvaničeno i da je Dončić - MVP sezone! 

Kako uopšte više prokomentarisati ovo što Luka Dončić radi?! Jedan od najtalentovanijih evropskih košarkaša u ovom milenijumu pokupio je najveću porciju glasova igrača, trenera, navijača i novinara i izabran je za najkorisnijeg igrača ACB lige. Ujedno i najmlađeg u istoriji lige koja je izrodila mnoge velikane evropske i svetske košarke. Sa svega 19 godina, dva meseca i dvadeset i šest dana, čime je pretekao Nikolu Mirotića sa 22 godine, tri meseca i jedanaest dana.

Dončić je dobio 75 od ukupno 100 glasova, maksimalno među trenerima i novinarima, drugi u izboru igrača i treći među navijačima. Ove sezone Dončić je beležio prosečno 13 poena, šest skokova i pet asistencija, uz čak 19,3 indeksnih poena. Pre ove nagrade postao je najmlađi igrač u istoriji ACB lige koji je dobio nagradu za MVP meseca, zatim se našao na vrhu izbora za najboljih deset poteza sezone, prešao granicu sa minimalnim indeksom 40 i ostvario tripl-dabl!

Realovo blago je u glasanju preteklo Tornikea Šengeliju sa 70 bodova, odnosno Saragosinog strelca Gerija Nila, koji je zaradio 35 bodova.

Luka Dončić je deveti igrač Reala koji je postao MVP sezone posle Arvidasa Sabonisa (1993/94 i 1994/95), Dejana Bodiroge (1997/98), Tanokea Birda (1998/99), Felipea Rejesa (2008/09 i 2014/15),Nikole Mirotića (2012/13) i Serhija Ljulja (2016/17).

Dečko, ti nisi sa ove planete!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar