Putin: Zaključke potrebno ispitati

Ruski predsjednik, Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva analizirati zaključke holandskih istražitelja koji tvrde da su našli čvrste dokaze da je ruski vojni raketni sistem ispalio projektil koji je srušio putnički avion MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Svijet 24.05.2018 | 22:27
Putin: Zaključke potrebno ispitati
Putin je to rekao u Sankt Peterburgu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom koji je insistirao da Rusija treba da ima konstruktivan pristup prema izvještaju holandskih istražitelja, prenio je Rojters.

Međunarodni tim istražitelja saopštio je danas da je nakon detaljne analize video snimaka utvrđeno da je malezijski avion MH 17 oboren iznad istočne Ukrajine "buk" raketom ispaljenom iz ruske baze u Kursku.

Kako je precizirano, raketu je ispalila ruska vojna 53 protivavionska brigada sa sjedištem u Kursku u Rusiji, prenosi AP.

Avion je letio od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti - 196 Holanđanina, 42 Maležanina i 27 Australijanaca.

Istražitelji su naveli da su svoje nalaze predstavili Moskvi i da traže odgovore, ali da za sada nisu dobili nijedan.

Međunarodni tim sprovodi krivičnu istragu zatražio je pomoć od svjedoka koji bi mogli da svjedoče o umješanosti ruske vojne 53. brigade.

Kako su naveli, još nisu spremni da imenuju osumnjičene, ali su istakli da su u posljednjoj fazi istrage.

Jedan od dokaza, na osnovu kojeg su izveli zaključak je fotografija jedinstvenog serijskog broja na projektilu, a u identifikaciji porekla rakete koristili su dijelove rakete pronađenih na mjestu nesreće.

"Svi nalazi forenzičke istrage potvrdili su raniji zaključak da je avion MH 17 oboren serijskom raketom 9M38", navodi se u izvještaju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Holland

24.05.2018 21:47

Ruski teroristi treba da odgovaraju za ovaj zlocin!

ODGOVORITE
Name

frka

25.05.2018 06:19

Po serijskom broju može da bude Ruska raketa ali isto tako raketa je mogla biti prodana nekom drugom tj. drugoj državi.

ODGOVORITE
Name

Kal

25.05.2018 06:24

Ma gdje bi to pošteni Rusi,?.

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2018 17:04

Ma nebi ni ameri milione ljudi pobili a krive nekoga