Dodatnih 500 pitanja iz EK

Oko 500 dodatnih pitanja na osnovni upitnik Evropske komisije moglo bi da stigne u BiH do kraja maja, prenose sarajevski mediji.

Bosna i Hercegovina 16.05.2018 | 09:47
Dodatnih 500 pitanja iz EK
BiH je odgovore na osnovni upitnik poslala  prije više od dva mjeseca, a "Dnevni Avaz" piše da bi mogla uskoro da dobije nova pitanja.

Iako su prvi komentari na 25.000 stranica odgovora na Upitnik bili loši u smislu da je materijal bio "neprecizan, neuredan i nejasan", dodatni set pitanja je manji nego što se očekivalo.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, sarajevski dnevni list piše da se u dodatnim pitanjima neće nalaziti Izborni zakon, nego je riječ o dodatnim pojašnjenjima za već date odgovore.

Politički teška pitanja svjesno su zaobiđena, jer se o njima već mnogo toga zna, a odgovori su takvi da se iz njih vidi trenutno stanje koje je jedino validno u kasnijoj procjeni da li BiH zaslužuje kandidatski status.

Nakon što su odgovorile na Upitnik Evropske komisije, dodatna pitanja dobile su i Hrvatska – 184, Srbija 629 i Crna Gora 673.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Novomatic Admiral

16.05.2018 08:22

Dok vi odgovarate na pitanja Novomatic Admiral nastavlja sa pranjem novca. Malo je amaterski!

ODGOVORITE
Name

Osvit

16.05.2018 08:25

Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini raspise referendum o pristupanju Evropskoj Uniji cija odluka mora biti obavezujuca za sve politicke opcije a posebno one koji upravljaju zemljom.Sadasnja politicka elita ocigledno koristi birokratski aparat Brisela da u najmanju ruku uspori ako ne i da blokira proces pristupanja.Mjenjanjem sistema vrijednosti koji bi se morao desiti otvaranjem pregovora i ozbiljne namjere BiH da pokrene procese, sadasnje politicke elite bi otisle u istoriju.

ODGOVORITE
Name

RE Osvit

16.05.2018 10:02

Šta će nam Zapad, Istok nam je otvoren i tamo nas jedva čekaju, Rusija, Turska, Kina... i da dalje ne nabrajam, a što se sadašnjih političkih elita tiče, prvo zatvor, pa onda istorija.