Žestoki sukobi u Izraelu

Najmanje 41 osoba je poginula, a više od 1. 800 je povređeno u današnjim sukobima izraelskih snaga i palestinskih demonstranata u Gazi. Do protesta je došlo uoči današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Svijet 14.05.2018 | 16:26
Žestoki sukobi u Izraelu
Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014., prenosi Rojters.

Britanska agencija Rojters javlja da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu.

Procenjuje se da se na demonstracijama okupilo više od 30.000 ljudi.
 
Palestinski zvaničnici rekli su da među žrtvama ima i dece.

Uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu hiljade palestinskih demonstranata zapalilo je gume i gađalo vojsku kamenicama. Izraelske snage su, prema navodima svedoka, uzvratile ispalivši i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograd.

Ranije danas, agencije su izvestile da su izraelski vojni avioni pustili pamflete iznad pojasa Gaze, upozoravajući palestinske stanovnike, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom masovnih protesta.

Izraelska vojska je ranije saopštila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

Napeto na granici već nedeljama

Zajedno sa današnjim žrtvama, od početka masovnih protesta protiv blokade granice u pojasu Gaze 30. marta, ubijeno je oko 90 Palestinaca, a ranjeno više hiljada.

Ministar obrazovanja Izraela Naftali Benet kazao je da će ta država graničnu ogradu tretirati kao "gvozdeni zid", a da će svakog ko njoj priđe smatrati "teroristom".

Potpukovnik Džonatan Konrikus kazao je da su izraelske snage "veoma ojačane" duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranili civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

- Čak i ako ograda pude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od pokušaja da budu kidnapovani ili masakrirani - kazao je Konrikus.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

(Blic/Agencije)

 
 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Рођо

14.05.2018 14:40

Овако то изгледа где Амери успостављају мир,праве државе и спроводе међународно право. Примјер тога су и покушај стварања Босне и Херцеговине као државе , покушај прављења Косова као државе...итд. Бошњаци и Шиптари су од свега тога добили само заставе.

ODGOVORITE
Name

Zai Jian

14.05.2018 14:55

Ne, nego ovako izgleda kad se pokuša udariti na Izrael. Tvrdo, bato moj.

Name

Protest

14.05.2018 16:34

Jel i sultan iz carshije izjavio neki protest.Ne moze protiv mentora.Gadno nekako.

Name

GANDI

14.05.2018 16:26

Tipicno muslimanska posla.Saudiska Arabija saradjuje sa Amerima i Israelom,a ovi im ubijaju bracu.To ima samo kod muslimana.Zalostno zbog ubijenih.

ODGOVORITE
Name

Nista novo

14.05.2018 19:33

Svagdje je to isto . Svi samo gledaju svoje interese. Braca ne postoje u interesima a bas nikakvu vezu nevidim izmedju Arapa i Palestinaca .Ameri rade sta hoce .Oni koji su u Nato moraju samo klimati glavom.

Name

Pocelo

14.05.2018 17:21

je pocelo !!! Ovo nije trebalo. Gdje su VATROGASCI. Sta uradi Amerika. Do sada, kao bila je neutralna, sada vise jok. Amerika i Izrael protiv ...... Auuu. Bice ROKI !!!

ODGOVORITE
Name

Sinj

15.05.2018 12:28

Sad je pitanje dana za treći svetski