Manastir u Rožnju obilježio slavu

Manastir u Rožnju, selu u federalnoj opštini Sapna, u prisustvu velikog broja vjernika juče je obilježio krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju, koji se proslavlja 14. maja.

Bosna i Hercegovina 13.05.2018 | 11:00
Manastir u Rožnju obilježio slavu
Obilježavanje manastirske slave počelo je Svetom liturgijom, a potom je prelomljen slavski kolač, nakon čega je ispred spomen-obilježja u porti manastrira  služen parastos za 18 srpskih boraca iz ovog majevičkog sela koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.



Manastirska crkva u Rožnju, zadužbina kralja Dragutina, razorena je dolaskom Osmanlija na prostore BiH. Za vrijeme arheoloških istraživanja 1981. godine u podu porušene crkve pronađena je grobnica sa posmrtnim ostacima trojice monaha iz nepoznatog perioda.

Obnova ove svetinje počela je 2008. godine trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.

Protojerej-stavrofor Zoran R. Ilić rekao je novinarima  da su mošti monaha izložene u malom kovčegu u manastiru, a da se ispred manastira nalazi grobnica iz 1942. godine kada su ustaše brutalno ubile 108 srpske nejači, od kojih su mnogi živi zapaljeni.



"Ono što nisu uspjele ustaše u Drugom svjetskom ratu dovršili su pripadnici takozvane Armije BiH, tako da danas ovdje niko ne živi, jer su svi se iselili tokom odbrambeno-otadžbinskog rata", rekao je  Ilić.

Protojerej-stavrofor Zoran S. Ilić podsjetio je da je ovaj manastir bio "žila kucavica" za majevički kraj, a da je u okviru njega još u 13. vijeku radila manastirska škola.

Izgradnju ove svetinje pomažu opština Lopare i mještani koji su živjeli u Rožnju.

Načelnik opštine Rado Savić, koji je i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju manastira rekao je da današnjim okupljanjem  velikog  broja vjernika  dokaz da su srpski hramovi zborišta srpskog naroda.

„Uvjeren sam da će manastirski konak, čija je gradnja počela, biti izgrađen u što skorije vrijeme", rekao je Savić.

On je pozvao sve ljude dobre volje da pomognu završetak manastirskog kompleksa jer će tu biti duhovni centar ovog dijela Majevice.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar