Zvanično: Italijani uvode B timove, evo i pravila...

Fudbalski savez Italije (FIGC) je objavio instrukcije za nove timove, koji će od sezone 2018/19 biti uključeni u Ligu Pro (treći rang).

Fudbal 14.05.2018 | 14:00
Zvanično: Italijani uvode B timove, evo i pravila...
Fudbalski savez Italije (FIGC) zvanično je potvrdio da će od sezone 2018/19 svim klubovima biti dozvoljeno da imaju i B ekipe, koje će od pomenute sezone biti uključeni u Ligu Pro (odnosno C1 ligu, treći rang).

Danas su objavljena i posebna pravila, sa određenim limitima koje će morati da poštuju svi klubovi koji budu uključeni u takmičenje.

Bilo je određenih prigovora od strane zvaničnika Serije B i Lige Pro, koji su smatrali da se radi o prebrzo donesenoj odluci, ali današnjom objavom Savez je potvrdio informaciju da će od naredne sezone biti uvedeni i B timovi.

Prvo pravilo koje je utvrđeno je da će novoformirani klubovi moći da izbore viši rang i da ispadnu u niži, sve dok ne završe u istom rangu kao tzv. "roditeljski klub". U tom slučaju, ostaće bez promocije, odnosno ispadanja.

Oni će sljedeće sezone biti uvršteni u sastav liga umjesto onih klubova koji ne budu mogli da ispoštuju finansijske uslove.

"Ovo je reforma za koju je Fudbalski savez Italije osjetio potrebu da je usvoji, kako bi se prevazišao jaz u odnosu na druge evropske lige. To će omogućiti mnogim mladim igračima da sazriju, te poboljšati kvalitet naše lige, kao i reprezentacije, počevši od U-21 selekcije", rekao je potpredsjednik FIGC Alesandro Kostakurta.

Ukoliko u sezoni 2018/19 bude slobodno mjesto u Ligi pro, prednost da "uskoče" imaće B ekipe klubova iz Serije A. Nakon toga, šansu će dobiti oni klubovi koji su ispali iz Serije C, a potom klubovi koji su igrali niži rang.

Kriterijum koji će odlučiti koji od ovih klubova će popuniti koja mjesta, biće naknadno određen.

Najbitnije od svega je da će B timovi morati da imaju 23 igrača, od čega 19 rođenih poslije 1. januara 1996. godine.

Takođe, od ukupno 23, minimum 16 fudbalera u ekipi moraće da ima staž od sedam sezona pod okriljem FIGC, kako bi se smanio "uvoz" stranih igrača.

Igračima će biti omogućeno da prelaze iz A u B tim, ali ukoliko budu odigrali bar pet utakmica za "roditeljski tim", neće biti moguć povratak u B tim.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar