Čvršća saradnja između zemalja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Moskvi da je važno da je Srbija učvrstila svoje prijateljstvo i saradnju sa Rusijom i da je sa predsejdnikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarano i dogovarano oko ključnih pitanja za Srbiju.

Srbija 09.05.2018 | 17:30
Čvršća saradnja između zemalja
Vučić je, poslije učešća na vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom, kojoj je prisustvovao na poziv predsjednika Putina u Moskvi, rekao da je Srbija imala čast da danas na najvišem nivou i od strane domaćina na najlepši način bude predstavljena na ovaj veliki dan.

Rekao je da je sa predsjednikom Putinom imao prilike da razgovara na brojne teme od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dvije zemlje, i da počasti koje Srbija doživaljava, početkom nedjelje u Istanbulu i Ankari, te sada i u Moskvi, mogu da čine naše građane ponosnim.

On je u izjavi srpskim novinarima, podsjetio da je srpski narod dao nemerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20 vijeka.

"Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka, već pre svega naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadzbini. Mislim da i danas i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali celu Evropu možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakav je fašizam, ali i odnosu u prema sopstvenoj otadžbini", podvukao je Vučić.

Rekao je da je iskoristio priliku da razgovara i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i da bilateralno dve zemlje učvrste dalje svoje odnose.

Prenio je da su domaćini na prijemu doveli za njegov sto dvojicu veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svjetskom ratu završili na granicama Srbije i Jugoslavije.

"Veoma su bili srećni. Pitali su, kada su ušli u salu, gde je predsednik Srbije. Onda je Putin rekao 'da li je moguće da ste počeli u Staljingradu i onda završili tu negde na granicama Srbije i Jugoslavije''", rekao je Vučić.

Dodao je da je bio srećan što je "našu malu zemlju“ mogao da predstavlja i da budemo ovako uvaženi na veličanstven način u Moskvi i Rusiji.

"Nekada čovek ne može da pronađe dovoljno dobrih reči kada čujete svoju himnu na polaganju venaca, da stojite pored predsednika Putina i premijera Netanjahua, to je osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše", objasnio je on.

Upitan šta mu je govorio predsjednik Putin tokom vojne parade kada mu se u više navrata naginjao, Vučić je rekao da ruski predsjednik odlično poznaje oružje, oruđe i opremu ruske vojske.

"On lično poznaje kompletan arsenal naoružanja najmodernijeg ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T 34 sa bjeloruskog fronta. To je podsjećanje na Drugi svjetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim „Leopardima“.

Ali se meni u više navrata naginjao da kaže ''ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost''. Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema - jedan je Pancir S, a drugi Uragan Smerč", kazao je on.

Vučić je dodao da kada je riječ o sistemu Uragan Šmerc nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da priuštimo u ovom trenutku.

Putin mu je, kako je kazao, rekao da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu, efikasnost u pravoj borbi, ne vježbovnim aktivnostim, već u dejstvima u Siriji.

Na prijemu, kako je prenio, posebno se ruski predsjednik interesovao koje su pjesme iz Rusije popularne u Srbiji, te kako riječi neke pesme zna, a neke druge, za koje oni smatraju da je popularnija - ne zna.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

LD

09.05.2018 16:57

Ovaj covek Vucic je dvolican covek ovakvim netreba nista verovati.

ODGOVORITE