Sud: Dudaković ostaje na slobodi

Sud BiH odbio je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH koju je podnijelo zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine, javlja BIRN BiH.

Bosna i Hercegovina 09.05.2018 | 17:14
Sud: Dudaković ostaje na slobodi
Fahrija Karkin, branilac osumnjičenog Ekrema Dedića, rekao je da je žalba Državnog tužilaštva odbijena i da je Sud BiH odredio mjere zabrane svim osumnjičenim.

"Ja sam podnio žalbu na neosnovano vođenje postupka, odnosno na nepostajanja osnova sumnje da je Dedić počinio djelo za koje je osumnjičen",  kazao je Karkin.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila.

Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Izvor: Fena

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

CIK

09.05.2018 15:40

Naravno da je oslobođen. Uz loše montirani video snimak, koji je SNSD-HDZ tužilaštvo na kraju i "izgubilo", mogu prodavati maglu samo onima koji i danas vjeruju da je Zemlja ravna ploča. Isto je bilo sa generalom Divjakom i Dobrovoljačkom. Manite se ćorava posla, dok niste nastavili pakovanje iz '95!

ODGOVORITE
Name

Joja

09.05.2018 17:04

Postoji snimak sa PAlI SVE REDOM al to se odnosi na artiljeriju jer u tom isjecenom snimku on komanduje koliko i gdje na tom ratistu ce ispaliti granata i raketa...

Name

re CIK

09.05.2018 19:40

Hajde kreni da se popakujemo pa da mi budemo u “Šveckoj” a vi živite ovdje.

Name

Leo

09.05.2018 21:52

Cuj lose montiran...sta je bio cvjecka...prvo treba da odgovara za Generala Santica....pa onda za sve ostalo...to se nemoze opisati sta je sve radjeno sa zarobljenicima

Name

Aco

09.05.2018 21:54

Ma da Joja...bas si biser cuj pali sve redom...to se odnosi na Srbska sela...koja gleda ispred sebe...

Name

dzoo

09.05.2018 15:44

Daj okani te se tog Srbovanja Svevisnjeg vam Boga.

ODGOVORITE
Name

Samo pravda

09.05.2018 16:13

Ovdje neko nekog 'ebe u zdrav mozak. Ili je Tužilaštvo toliko nesposobno da neće ili ne zna da predoči dokaze o počinjenim zločinima koji su zaista nepobitni, ili je Sud, kao i u niz prethodnih slučajeva očito pristrasan kada su u pitanju zločini Bošnjaka. Može biti da je u pitanju i jedno i drugo. A može im se kad vajni srpski funkcioneri, pa i narod, blago reaguju na takve sramne odluke pravosuđa BiH, umjesto da se svi dignu na noge i masovnim protestima, pteicijama i drugim zakonom dozvoljenim sredstvima traže pravdu i istinu.

ODGOVORITE
Name

Bj

10.05.2018 12:43

Ako hočeš osuditi moraš imati tvrde i uvjerljive dokaze, bez toga ne ide!! DOKAZA očito nema. Taj čovjek se ne skriva po mišjim rupama kao što su se skrivali oni za koje se znalo da su bili krvoloci! Velika je to razlika, samo treba malo razmisliti.

Name

ФИКУС

09.05.2018 17:21

ТО ЈЕ „ПРАВДА" СРБИ ОПТУЖЕНИ ЗА ШАМАРАЊЕ ОБАВЕЗНО У ПРИТВОР!

ODGOVORITE
Name

Tito

09.05.2018 19:24

Ovog ubicu treba poslati da lupa kamen do kraja svoga bijednog života.BiH pravosuđe raspustiti pod hitno.

Name

sarajlija

10.05.2018 18:24

ReTito...šta da ti kažem...on je anđeo za generale tzv.VRS.