Zidan je odavno odlučio...

Ne aplaudiramo Barsi, tačka! Stara tradicija neće biti nastavljena ni ovog vikenda, kada će u Barseloni gostovati Real.

Fudbal 04.05.2018 | 21:40
Zidan je odavno odlučio...
Završnica sezone u Španiji protekla je bez tenzije, jer se odavno znalo da će Barselona definitivno osvojiti titulu, a da je Real još od zime fokusiran na Ligu šampiona, u kojoj po navici dolazi do finala.

Ipak, u najavi nedeljnog "El Klasika" na stadionu Barselone (20.45), jedna tema ipak podgreva atmosferu, iako utakmica neće imati takmičarski značaj.

Danima i nedeljama unazad u Španiji nagađano je da li će Real Madrid pružiti Barselonu, krunisanom šampionu, pobedničku čast i dočekati ga špalirom.

Tradicija u Primeri predviđala je "Pasiljo" (doslovno prevedeno znači - 'hodnik') kao gest kojim jedan tim pozdravlja tek napravljeni uspeh rivala. Uobičajeno, to se događalo nakon što ekipa odigra prvi meč nakon osvajanja titule ili Kupa, a "El Klasiko" će zaista biti prvi meč Katalonaca nakon što su matematički postali prvaci protiv Deportiva.

Iako se očekivalo da igrači Reala pozdrave domaće aplauzom, što bi sigurno izazvalo delirijum na Nou Kampu, to se neće dogoditi. Kristijano Ronaldo, Serhio Ramos i ostatak ekipe NEĆE aplaudirati Barseloni, jer je tako odlučio Zinedin Zidan.

Razlog za to dogodio se ranije ove sezone, kada Barselona nije špalirom dočekala igrače Reala nakon što su osvojili Svetsko prvenstvo za klubove. Francuzu je to zasmetalo, pa je otvoreno rekao:

"Neće biti špalira. Odlučio sam tako i to je to. Barselona je prekršila tradiciju".

Taj gest Katalonaca izazvao je debatu u Španiji, jer se povela diskusija o tome da li bi tradicija trebalo da bude sačuvana i nastavljena, ali treneri i igrači su očigledno protiv toga. Uostalom, ovo je rekao Ernesto Valverde, šef struke Barselone:

"'Pasiljo' je nešto što je čuvano godinama, kao simbolični znak poštovanja, kada fudbal nije imao tu nijansu koju sada ima i koja je 'zatrovala' sve. Što se tiče igrača Reala, veoma poštujemo sve što su učinili ove godine. Kada sam ja u pitanju, ne bih nikome stajao u defile, niti bih hteo da to neko čini zbog mene. Izgubilo je draž i suštinu, koju je čuvalo do pre nekoliko godina".

Tačku na ovu diskusiju stavio je i kapiten Reala, Serhio Ramos: "Barselona ima titulu, to su i hteli, ali neće biti defilea. Tačka".

Ovako je taj defile izgledao ne tako davno:Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar