Čubrilović sudu: Suditi po pravdi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Istočnom Sarajevu da je bolna činjenica da ni poslije 26 godina niko nije odgovarao za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te izrazio nadu da će ubuduće biti više razuma na svim stranama i da će sudovi suditi po pravu i pravdi, a ne po političkim porukama.

Republika Srpska 03.05.2018 | 14:36
Čubrilović sudu: Suditi po pravdi
"Tada možemo očekivati boljitak za cijelu BiH", rekao je Čubrilović danas novinarima na obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On je pozvao političko Sarajevo da shvati ozbiljnost situacije, kao i Sud i Tužilaštvo BiH, koji su najodgovorniji što poslije 26 godina nema odgovornih za ova nedjela.

"Teško je što ne možemo ovaj dan obiljižiti na mjestu stradanja sa porukom da se to nikad više nigdje ne dešava. Dokle god postoje oni koji to slave i oni koji to obilježavaju, kao mi danas ovdje, u BiH neće biti napretka", upozorio je Čubrilović.

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović izjavio je da stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici pokazuje svu surovost i laž jednog, tadašnjeg režima u BiH.

Savanović je naglasio da su nedužni mladići, oficiri, civili koji su služili u JNA bili žrtve laži, podvale, mržnje, nepravde, a, nažalost, za počinjeni zločin niko nije procesuiran.

"Dvadesetšestog aprila je potpisan dogovor da će povlačenje JNA ići mirnim putem od 19. maja 1992. godine, ali, nažalost, to se nije desilo uprkos obećanju tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Patriotska liga, Zelene beretke, MUP i Teritorijalne odbrane BiH su napravili zasjedu i napali jedinu oružanu silu koja je legalno i legitimno po Ustavu bivše zajedničke države postojala da brani teritoriju naroda te zemlje", naveo je Savanović.

Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, poručio je da mlade generacije nikada ne smiju zaboraviti šta se dešavalo srpskom narodu kroz istoriju.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića koji je kao vojnik JNA ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici, rekla je da poslije 26 godina nema pomaka, ni pomirenja, čemu svjedoči činjenica da nije mogla otići na mjesto zločina da položi cvijeće.

"Nemam ništa više da kažem. Dobila sam i presudu od suda da su presudili našoj djeci, njihovim drugovima da su oni ratni zločinci u svom gradu. Moje dijete je bilo za volanom u autu, bez oružja. Ekstremista je skočio na haubu i pucao direktno u njega. I sada su proglasili da su oni bili vojna meta i pitam se kao majka zašto i čija je to odluka. Boriću se dok živim da dokažem pravdu i za Zdravka i sve koji su poginuli nedužno", istakla je Tomovićeva.

Gordana Gvozdenović, sestra Obrada Gvozdenovića koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. u Sarajevu na Skenderiji, rekla je da svijet treba da čuje da u "slobodnoj BiH" porodice ubijenih nisu mogle danas da odu na mjesto stradanja i obilježe ovaj dan.

"Tužilaštvo, kao i institucije BiH, ćuti. Zašto nam nije obezbijeđeno da odemo danas mirno? Mi poštujemo sve žrtve, ali neka i naše poštuju", poručila je Gvozdenovićeva.

Izvor: Srna

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

modričanin

03.05.2018 14:55

Na kraju će dodik ovog lopova podržat kao kandidata za predsednika RS.

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

04.05.2018 17:42

Dovoljno je vidjet ko se skupio , komentar je suvisan, sve SNSD kompromitovani kadar i novinari koji za Dodika rade kao npr.jedan jad Zoran Zuza koji se pijan valja po Paljanskim birtijama i pljuje sve one koji nisu za SNSD. Romanija ce vas kazniti sad na izborima, SzaP dolazi a vi u corku!!

Name

dzoo

03.05.2018 15:06

Srbovanje i lazi nikad dosta .Moramo napraviti katarzmu priznati zlocine i mirna Bosna.Pogledati Kukanjcevu izjavu i budali dosta.

ODGOVORITE
Name

Будала

03.05.2018 15:19

Вјероватно си баш ТИ - ТА БУДАЛА!? Каже се иначе: "Паметном доста!"

Name

dzoo

03.05.2018 15:42

Zasto bi ja bio budala da li bi trebao podrzavati nekoga ko je sijao smrt.Varali nas za vreme rata prodali nas gde su mogli.Cuti i pokri se travugom u toj tvojoj rupetini.Izadji na breg i vidi sta pametni gradjani rade.

Name

re budala

03.05.2018 15:50

A sta ako nije bilo zlocina pa zbog toga nije ni bilo procesa? Pitam a sta?

Name

Kukanjac

03.05.2018 16:20

Pogledajte interviju Kukanjca i sve je jasno.

Name

Djunta bl

03.05.2018 15:38

Čubra opasno šuruje sa opozicijom... Hmm...

ODGOVORITE
Name

opet cu postaviti pitanje

03.05.2018 15:56

Koliko treba vremena da naraste dugacka brada i kosa? Ovo nije bezveze postavljeno pitanje!!! A kad dobijem odgovor (koji je usko vezan za 2 i 3. Maj) reci cu vam razlog sto to pitam. Hvala redakciji na objavi

ODGOVORITE
Name

WST

03.05.2018 16:36

Za dugačku bradu je potrebno 6-12 mjeseci, zavisi od osobe. Može se sjediti kući i čekati da izraste, a može se u međuvremenu otići i do Hrvatske vježbati balvanovanje...

Name

re wst

03.05.2018 19:08

Odgovor je tacan. A razlog tome je otkud toliko ljudi sa bradom na pocetku desavanja u Hrvatskoj i Bosni? Nisu mogle preko noci izrasti. Hvala redakciji na objektuvnosti

Name

4s

03.05.2018 18:13

Zalosno je kad ovaj cubrilovic drzi slovo. svaka njegova i izjava je izvakana, nikad nista nije novo rekao. jos zalosnije ko nam je predsjednik skupstine. mnogo kukolja se nakotilo u zitu...

ODGOVORITE
Name

WTS

03.05.2018 19:49

Kakvo žito kukavče???! To je sve mrtvi kukolj, banda zločinaca koja svjesno i sistematski izmišlja i laže narod, sve u cilju da ih drži poluizludjele i isprepadane/poslušne.