Međunarodni dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Republika Srpska 03.05.2018 | 09:26
Međunarodni dan slobode medija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je taj datum prilika da se još jednom ukaže na značaj slobode izražavanja, kao i slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo.

“U Republici Srpskoj stvoreni su uslovi za rad svih medija, a svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja”, navodi Dodik u čestitki novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Srpskoj.

Premijer Republike Srpske Željke Cvijanović uputila je čestitku u kojoj je poručila da Vlada Srpske razumije značaj slobode novinarske riječi u razvoju demokratije i prosperiteta savremenog društva i da je zato uvijek na strani fer, poštenog i nepristrasnog izvještavanja javnosti.

“Naša je obaveza da njegujemo otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, jer je to u interesu javnosti i svih građana Republike Srpske, a koji podrazumijeva i odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalne standarde i novinarske kodekse”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je 3. maj – Svjetski dan slobode medija, uz izraženu nadu da će mediji u Srpskoj sačuvati objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva, jer su takvi mediji stub svakog demokratskog društva i njegov nezaobilazan korektiv.

“Nadam se da će mediji u Srpskoj ostati dosljedni objektivnom i profesionalnom izvještavanju o svim važnim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku i njene građane, uz poštovanje najviših etičkih kodeksa profesije”, navodi se u čestitki.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović uputio je čestitku povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija u Republici Srpskoj i BiH sa željom da u vremenu mnogih izazova istraju u njegovanju visokih standarda profesionalnsti, ogovornosti i nepristrasnosti.

“Danas nije lako biti novinar – sa malom platom, uz brojne izazove i, nažalost, političke i ekonomske pritiske. Javno mnjenje danas najmanje kreiraju novinari. To uglavnom čini politika i vlasnici medija, nerijetko i zloupotrebljavajući javne resurse i usput kršeći i brojne zakone”, naveo je
Borenović, koji je i predsjednik PDP-a.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da podržava svaki oblik novinarske borbe za bolje uslove rada, te slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo.

Ivanić je naveo da su novinari u Republici Srpskoj i BiH izloženi dodatnim izazovima, jer je ova profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u čestitki novinarima, urednicima, ostalim medijskim radnicima, te udruženjima novinara, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, istakao je da istinito, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daju značajan doprinos u radu Vlade distrikta.

“Kao gradonačelnik Brčko distrikta apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove. Prvo pravilo u novinarstvu jeste istinita informacija, a ne dezinformacije u službi pojedinaca, političkih partija i interesnih grupa, čega smo bili svjedoci proteklih dana na brčanskoj javnoj sceni”, naveo je Milić u čestitki.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Wodolija

03.05.2018 09:41

Da... u svijetu se slavi....u RS se nazalost sloboda gazi nogama...

ODGOVORITE
Name

www.nezavisnikandidat.info

03.05.2018 09:55

Mediji su jedan od najznacajnijih segmenata u drustvu. Stanje u drustvu u dobroj mjeri zavisi od medija, radi (ne)komplementarnosti i posljedicnosti sa politikama. Znaci, objektivno-tacno-pravovremeno-odgovorno informisanje utice na realan i objektivan pristup drustvenoj situaciji ili moze da bude i suprotno. Izborni rezultati, koji determinisu drustveno stanje, nisu samo rezultat politickog djelovanja, vec i medijskog djelovanja. U svakom slucaju: BITAN DAN ZA DEMOKRATIJU! SLOBODA MEDIJA = STEPEN DEMOKRATIJE!

ODGOVORITE