Na zalijevati i ne napajati stoku

Pogledajte fotografije ušća Spreče u Bosnu. Aktivisti upozoravaju da se ne zalijevaju poljoprivredna dobra i da se ne napaja stoka.

Bosna i Hercegovina 30.04.2018 | 17:47
Na zalijevati i ne napajati stoku
Podsjetimo da je Opštinu Lukavac kod Tuzle pogodila ekološka katastrofa velikih razmjera nakon što je pukao nasip, zbog čega je došlo do isticanja veće količine tekućine s taloga "bijelog mora" iz tvornice "Sisecam soda Lukavac".

Tekućina iz taložnice "Bijelo more" poplavila je poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.Građanski aktivizam Gračanica postavlja pitanje: Zašto se ćuti o trovanju Spreče?

"Zašto niti jedan nivo vlasti opština, Tuzlanski kanton, Nadležno ministarstvo FBIH i RS nisu održali niti jednu pres konferenciju i ukupno izvijestili javnost o zagađenju rijeke Spreča i Sprečkog polja? Na molbu naših aktivista apelujemo da se građani organizuju i da traže precizan izvještaj analize materije koja je iscurila na naša polja i rijeke", kažu aktivisti.

Dodaju da se mora vršiti pritisak na sve nivoe vlasti kada je ovaj slučaj u pitanju.

Mrlja koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu ušla je u regiju Doboju, odnosno nalazi se na ušću rijeke Srpeče u rijeku Bosnu, rečeno je danas u Republičkoj upravi Civilne zaštite Srpske.

"Nadležne službe su na terenu, sagledavaju situciju i uzimaju uzorke vode. O daljim aktivnostima javnost će biti obaviještena", rekao je portparol Uprave Željko Stojanović.On je istakao da su pripadnici nadležnih službi u rijeci primijetili mrtvu ribu.

Stojanović je ponovio upozorenje građanima u slivu Spreče i Bosne da do daljeg ne koriste vodu iz tih rijeka i da putem sredstava javnog informisanja prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu.

Član Upravnog odbora Ribarskog saveza Republike Srpske Darko Mitrović rekao je da je u slivu rijeke Spreče pričinjen totalni pomor ribe zbog hemikalije koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu i da su se konačno stekli uslovi za podizanje optužnica protiv odgovornih.U Fabrici "Sisecam soda" iz Lukavca u petak, 27. aprila, pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

Rijeka zbog niskog vodostaja teče sporo, a okolinom se osjeća smrad. Vidljive su i otrovane ribe.

U rješavanje ovog ekološkog incidenta od prvog dana uključeni su stručnjaci iz svih oblasti.(BN/Buka)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bl

30.04.2018 16:04

I sta sad.Niko nije kriv.Ti neljudi da imaju i trun morala bi se povjesali. Mislim na rukovodioce i na vlast. Pametni su zacutali i ofselili.ostali smo mi stari i glupi da nas majmuni je.u..

ODGOVORITE
Name

Hare

03.05.2018 06:33

Eh eto Srbi nemojte da pijete

ODGOVORITE