Ovaj način ishrane smanjuje trećinu smrtnih slučajeva

Vegeterijanski način ishrane može godišnje spasiti milion Amerikanaca, tvrdi se na osnovu rezultata istraživanja sprovedenog na Harvardu.

Zdravlje 30.04.2018 | 14:31
Ovaj način ishrane smanjuje trećinu smrtnih slučajeva
Naučnici s Harvarda kažu da ljudi potcenjuju koristi ishrane bazirane na biljkama, piše Telegraph. 

U poređenju sa onima koji jedu meso, vegetarijanci jedu manje zasićenih masti i imaju niži holesterol, a to su faktori koji vode srčanim i drugim zdravstvenim problemima. 

Vegetarijanska ishrana sadrži, puno C i E vitamina, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalijum, magnezijum i fitohemikalije. 

Zbog toga vegetarijanci imaju niži ukupni holesterol, niži krvni pritisak, manji indeks telesne mase, sve faktore povezane s dugovečnošću koji smanjuju rizik mnogih hroničnih bolesti. 

Ova saznanja je prezentovao profesor epidemiologije s Harvarda Valter Vilet na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Unite to Care održanoj u Vatikanu. 

Poslednje decenije, navodi se u istraživanju, sve je više dokaza koji ukazuju na to da je vegetarijanski način ishrane povezan sa manjim rizikom obolevanja od hroničnih bolesti. 

Ovo istraživanje tvrdi da se barem trećina smrtnih slučajeva može izbeći ako se iz ishrane izbaci meso, što je veća brojka nego što se pre smatralo, piše Klix. 

Naučnici već dugo pokušavaju da ustanove najbolje načine ishrane jer istraživanja pokazuju da se četiri glavna razloga umiranja u zapadnom svetu mogu izbeći zdravim načinom života.

B 92
foto:internet
 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar