SPC saopštava stav o Kosmetu

Patrijarh srpsku Irinej održao je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji čime je počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Svijet 29.04.2018 | 10:47
SPC saopštava stav o Kosmetu
Na početku molitvenog sabranja patrijarh je proizveo mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke Patrijaršije, navodi se u saopštenju Informativna služba SPC.

U ponedeljak, prvi dan radnog zasedanja Sabora takođe biće održan u Pećkoj Patrijaršiji, posle svete arhijerejske liturgije, a u utorak, 1. maja, zasedanje ovog najvišeg zakonodavnog tela Crkve biće nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

Uobičajeno, na ovom redovnom zasedanju Sabora biće razmatrane teme iz žvota Crkve, o Kosovu i Metohiji, uvek aktuelnoj temi Sabora i, kako je ranije najavio, patrijarh srpski predlog izmena Ustava SPC.

Patrijarh je u uskršnjem intervjuu rekao da ne veruje da će taj najviši crkveni akt tada biti i usvojen, već će to, veruje, biti tek naredne godine.

Ustav SPC nije dogma, rekao je tada patrijarh Irinej, već akt koji reguliše život Crkve.

Kazao je i da lično smatra da je važeći Ustav SPC dobar i podsetio da su na njemu radile poznate ličnosti iz oblasti Crkve, kanonisti i pravnici, kao i laici, koji su upućeni u materiju.

Inače, aktuelni Ustav donet je 1931., a na najnovijim izmenama je, prema rečima, patrijarha rađeno pet-šest godina, te da je reč samo o predlogu izmena koji su dobili svi episkopi, koji material treba da prouče i na Saboru iznesu svoje mišljenje.

U predlogu izmena Ustava SPC, između ostalog, navodi se i da će procedura izbora patrijarha biti drugačija, odnosno, da će se birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem i to uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

Takođe, jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da Crkva promeni ime u "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

Proširenje naziva SPC analitičari su protumačili kao želju Crkve da "ojača veze sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa svojim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji".

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Muu

29.04.2018 11:06

Religija je nepotrebna zdravom ljudskom razumu.

ODGOVORITE
Name

Mmm

29.04.2018 19:02

Ne nadaj se zdravom razumu bez Bozje pomoci.

Name

dzoo

29.04.2018 12:00

Neka oni idu na KM pa onda neka laju na mjesec.Crkve i hramovi postoje neka idu kao i u sve drzave neka sluze i postuju zakon.Njiovo nije da se mesaju u politiku ali kako bi Srbovali.

ODGOVORITE
Name

re Dzoo

29.04.2018 14:29

eej DŽoo baš si pametan

ODGOVORITE
Name

Stevo

29.04.2018 15:35

ti si samo jedna jadna opsjednuta budaletina Re Dzoo.