Intervju - Savanović: Fajnal-for će biti kao svadba!

U EL možemo dogodine! Ambasador Evrolige i fajnal fora u Beogradu Duško Savanović kaže da ga je i ranije trebalo dobiti. Žali što nema srpskog tima u EL, ali kaže da nije tragedija.

Košarka 01.05.2018 | 22:15
Intervju - Savanović: Fajnal-for će biti kao svadba!
Od najboljih osam ekipa, Savanović kaže da ga ne bi iznenadilo da je bilo ko od osam ekipa prošao u finale jer sve imaju kvalitet.

Nije čudo ni ako Žalgiris prođe u finale (protiv Fenerbahčea), ali prognoze nije hteo da iznosi, iako veruje da je turski tim favorit.

"Voleo bih zbog Vase Micića prvenstveno. S druge strane Fenerbahče... da ne objašnjavam tu srpstvo i ljubav prema našima koji se tamo nalaze. Svi zaslužuju neku šansu. Nikakvih više pravila ni zakona nema. To je turnir od dve utakmice i dva dana i svako svakoga može da dobije. Sećamo se šta je Duda Ivković uradio sa Olimpijakosom",rekao je Savanović. 

Kup sistem po njegovom mišljenju daje priliku svima podjednako. Na pitanje da li ga hvata "groznica" fajnal-fora kaže da će biti uzbudljivo videti mnoge ljude koje dugo nije video. 

"U dubokoj sam penziji i imam drugi ugao gledanja i pristup. Prilazim košarci s neke strane sa kojom nisam imao nikakvog dodira ranije. Što se tiče te groznice fajnal-fora, biće uzbuđenja sa te strane što ću u Areni videti sve ljude u dva dana. Kao svadba, kad pozoveš svoju rodbinu koje nikad nije bilo. Tako ću i tamo videti ljude koje nisam mogao u poslednjih godinu ili dve i to mi je jako drago", kaže Savanović. 

Srbija ove godine ima organizaciju završnog turnira Evrolige, ali ne i predstavnika u njoj od naredne godine. Savanović smatra da je 

"Srbija je kao sportska nacija trebalo ranije da dobije ovo, ali kad god došlo, dobrodrošlo. Jako je važno, nažalost Zvezda nije prošla, nije ni bilo realno da prođe do fajnal-fora, ali je jako bitno. To je finale, da kažemo drugog sporta na svetu. Zavisi kako ko gleda i ko šta voli, za mene je prvi. To je kao finale Lige šampiona i održava se u našem gradu. Za sada se pokazujemo kao sjajni organizatori. Srbi su i po navijanju pozitivni 'ludaci' i mislim da će slika biti jako dobra. Sa aspekta razvitka sporta i omladine je takođe bitno. Deca gledaju, oni će sigurno na ulicama igrati i svi će oblačiti dresove Reala, Fenera, Žalgirisa, to je ta slika što će ostati i posle fajnal-fora i oni su bitniji od samog događaja", objašnjava Savanović, koji ističe da nije tragedija što nemamo predstavnika na završnom turniru.

"Ja jesam ambasador Evrolige, ali sam pre svega Srbin i više volim ovu zemlju nego išta i moram vam reći da ima tu svega. Gde ima novca, ima interesa i politike, biznisa, načina poslovanja. Jedna Španija ima pet predstavnika, imala je šest, Srbija ima jednog. Zašto, iz kojih razloga, nećemo potezati ovde. Tragedija nije jer možemo opet sledeće godine da uđemo u Evroligu. Kako se stvari budu razvijale možda dobijemo i dva predstavnika. Neće uticati na razvoj sporta kod nas, košarke", napomenuo je Savanović. 

Od navijača veruje da će najviše biti Rusa. 

"Braću Ruje, sigurno, oni su imali dve ekipe koje sa takmiče da dođu u Beograd. Koja god prođe, njima dobro. Tri dana splavova, restorana, hvala bogu bogati su, lepo će se provesti. Mislim da će tu pola Himkijevih biti. Rusi to vole, znam iz iskustva. Biće Turaka, ali manje. Da je Nemačka bili bi sto posto Turci. Tamo nema Nemaca. Biće glasniji od Rusa, jer su Rusi pozorišni", kaže Savanović. 

Na pitanje da li organizaciono odgovara gradu što ne učestvuju Panatinaikos i Olimpijakos zbog eventualnih sukoba navijača, Savanović kaže jer smo naviknuti na takve stvari. 

"Pogledajte vi naše lige. Derbi iz treće zonske lige, neki neredi. Mi smo navikli na nerede i bez nereda ne umemo. Svaki derbi je... ja mislim da je naša policija istreniranija od SAS. Znam kako funkcioniše, pokojni otac mi je policajac i govorim iz prve ruke. To ne može da se desi u Srbiji. Stvari koje su skandal u mirnoj Španiji ili Italiji, tamo obezbeđuje jedan policajac i šest redara, a ovde kod nas ima interventna jedinica kao da je predsednik. Možda bi sa strane publike i bilo bolje da su prošli jedan Panatinaikos ili Olimpijakos, jer ja sam Srbin i navikao sam na takvu publiku, ne volim pozorišnu, ali što se problema sa obezbeđenjem tiče, daleko od toga", izjavio je Savanović.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar