Nato spreman da primi Makedoniju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je Alijansa spremna da pozove Makedoniju u članstvo čim se reši problem imena.

Svijet 27.04.2018 | 14:33
Nato spreman da primi Makedoniju
On je poručio da uprkos tome što se Rusija protivi širenju zapadne vojne alijanse, "NATO vrata ostaju otvorena".

"Posetio sam Skoplje i jasno rekao da je NATO i dalje privržen onom što je poručio 2008. na Samitu u Bukureštu - da smo spremni da pozovemo tu zemlju da postane članica NATO čim se reši pitanje njenog imena. Ta odluka i dalje stoji. Kontakti i pregovori o imenu su u toku i nadam se da će biti uspešno završeni, a onda ćemo krenuti dalje", kaže Stoltenberg. 

Upitan za moguće mešanje Rusije u proces pristupanja Makedonije NATO, Stoltenberg je sa zasedanja Severnoatalnskog saveta poručio da je fundamentalno pravo svake nacije da odlučuje o svom putu i pripadnosti određenom bezbednosnom okviru. 

"Rusija se protivi širenju NATO već godinama. Gotovo uvek je protestovala kada dobijamo nove članice, ali činjenica je da su vrata NATO otovorena. Da li će NATO dobiti novu članicu pitanje je odluke zemlje koja želi da se pruključi i 29 saveznika. Niko drugi nema prava da tu interveniše ili spreči taj proces", zaključio je Stoltenberg. 

Tokom današnjeg zasedanja Severnoatalnstskog saveta poslednja tačka dnevnog reda trebalo bi da se odnosi na situaciju na Zapadnom Balkanu. 

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora, razgovaraće se pre svega o daljim koracima za pristupanje Makedonije i BiH Alijansi.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar