Do kraja godine izricanje presude

Pravosnažna presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude izrečena do kraja ove godine, najavio je Teodor Meron, predsjednik Rezidualnog mehanizma i raniji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Republika Srpska 25.04.2018 | 17:18
Do kraja godine izricanje presude
Na današnjoj raspravi o stanju u postupku, Karadžićev branilac Piter Robinson pitao je sudiju Merona kada se može očekivati konačna presuda, s obzirom na to da je Meron u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN naveo da će to biti do kraja 2019, a da je nedavno u Sarajevu presudu najavio do kraja ove godine.

"Ja sam u Sarajevu rekao da nam je namjera, mada to nije definitivni cilj, da presuda bude spremna do kraja 2018.", odgovorio je sudija Meron.

Haški tribunal je Karadžića (72), krajem marta 2016, osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjam i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U žalbi, koju je obrazložio juče i prekjuče, Karadžić je zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u još sedam bosanskih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Na pitanje sudije Merona kakvog je zdravlja, Karadžić je danas u sudnici rekao da mu je zdravstveno stanje "sasvim zadovoljavajuće" i da se "osjeća mnogo bolje".

On je kazao da se od "intervencija" sudije Merona vodi "potpuna briga" o njegovom zdravlju.

Karadžić je rekao i da "u cjelini, nema prigovora" na uslove u sudskom pritvoru.

Izrazio je zadovoljstvo što mu je ispunjen zahtjev da dobije prenosni kompjuter, a ponovo je zatražio i da se razmotri mogućnost da ima ograničen pristup internetu.

Sudija Meron kazao je da je u toku razmatranje i Karadžićevog zahtjeva da mu se omogući da komunikacija preko Skajpa.

Sljedeća rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića, po pravilima suda, biće održana u roku od četiri meseca.

Karadžić je u haškom pritvoru od kraja jula 2008, kada su ga vlasti Srbije izručile Tribunal poslije hapšenja u Beogradu.

Izvor: Beta

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

08 Teslic

25.04.2018 17:39

Treba da ga osude na dozivotnu robiju. On je kriv , kriv je zato sto je Pravoslavac. Kriv je zato sto nije htio begu pod skute. Kriv je zato sto nije dozvolio da i posle 93-ce djeca bez kisika umiru u bolnicama. Kriv je sto nije dozvolio turcima da ponovo vladaju 500 god. Kriv je sto je stitio Srbe u BiH od masovnog iseljavanja,kao sto se to desilo u Kninskoj Krajini (HR). Kriv je jer se zove Radovan ....

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

25.04.2018 18:43

Zna se za sta je on kriv

Name

Mumija

25.04.2018 23:49

Ti si kriv sto si rođen , a monstrumu da ne pricamo.

Name

Леми

25.04.2018 17:51

Суди амере. Највеће убице на свијету Потплаћени судија брука

ODGOVORITE
Name

Mali

26.04.2018 06:42

Kriv je,pogledajte snimke kako radio vezom podpaljuje narod i naređiva napade,i sad,nije kriv za pozar on se samo malo igrao brenerom po suhom sijenu,krio se poslije kao kukavica sto i jeste,ako nije sumljao u svoju pravednost sto se nije odmah predao i dokazao nevinost,kriv 100%.

ODGOVORITE