Analiza: Partizan ima dobru "pol-poziciju" za Ligu Evrope!

Partizan će, po svemu sudeći, biti povlašćen u sva četiri kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Zarada od UEFA ove takmičarske sezone oko 8 miliona evra.

Fudbal 20.04.2018 | 23:56
Analiza: Partizan ima dobru "pol-poziciju" za Ligu Evrope!
Novi sistem kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona i u Ligu Evrope, koji će biti primenjen od predstojeće sezone, za posledicu će imati teži put za sve učesnike, pogotovo za "autsajderske" zemlje, kakva je Srbija, odnosno njeni klubovi.

Partizan, najuspešniji srpski klub u poslednjih 20-ak godina u evropskim takmičenja, sa ubedljivo najvećim koeficijentom, nije mogao sam, pa je tako Srbija na tek 28. mesti na rang-listi UEFA d 50 "i kusur" zemalja.

To znači da će SVI srpski klubovi koji ove godine budu igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, morati da igraju SVA četiri kola kvalifikacija ne bi li stigli do grupne faze.

Crvenoj zvezdi, koja će vrlo verovatno biti novi šampion Srbije, prema trenutnom rejtingu, na primer, "visi" pozicija da bude povlašćena u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. U prvom kolu kvalifikacija će biti, ali u drugom...

Da je Partizan odbranio titulu prvbaka Srbije, recimo, u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona sigurno bi bio povlašćen, verovatno i u trećem kolu, a u plej-ofu za plasman u LŠ verovatno ne. U prethodnoj takmičarskoj sezoni nije bio povlašćen u 3. kolu kvalifkacija.

Partizanovo vredno prikupljanje bodova u Evropi, dovelo ga je do toga da sada može mirnije da čeka kvalifikacije za Ligu Evrope (naravno, najpre treba da izbori poziciju za to u domaćem takmičenju).

Partizan će, gotovo sigurno, biti povlašćen tim u SVA ČETIRI kola kvalifkacija za Ligu Evrope (podrazumeva se - ako uspešno bude prelazio prepreke), objavljeno je u emisiji TV Partizan.

U poslednjih 5 godina, koliko UEFA računa za rejting, Parizan je prikupio 17 evropskih bodova, što beogradski klub svrstava visoko na lestvici klubova koji će igrati Ligu Evrope.

Da Partizan, recimo, ne bude povlašćen u 3. kolu kvalifkacija, mogao bi na žrebu da čeka klubove kakvi su Sevilja, Zenit, Kopenhagen, Legija Varšava, PAOK... Doduše, ni oni koji su preostali, a koji nisu povlašćeni, nisu "limunada", poput Hofenhajma, Rijeke... ali svakako jesu lakši protivnici.

Ovo je još jedan pokazatelj koliko je važan kontinuitet u Evropi i koliko su evropski rezultati Partizana doprineli njegovom rejtingu.

ZARADA 8 MILIONA EVRA

Partizan je samo od ovog poslednjeg učešća u Evropi i takmičenja u grupnoj fazi Lige Evrope "dobar" nekih 8 miliona evra, što je, uz prodaju igrača, najvažniji prihod kluba.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar