SAD: Preminula "Srebrna lisica"

Bivša prva dama SAD Barbara Buš, čiji su i suprug i sin bili američki predsednici, umrla je u 92. godini, saopštila je porodica, a prenosi Rojters.

Svijet 18.04.2018 | 09:39
SAD: Preminula "Srebrna lisica"
Ona je bila supruga 41. predsednika SAD Džordža Buša Starijeg i majka 43. šefa Bele kuće Džordža Buša Mlađeg.

Porodica Buš je 15. aprila objavila da je njeno zdravlje sve lošije i da je odlučila da više ne traži lekarsku pomoć.

Rojters navodi se da su Barbaru Buš, koja se poslednjih godina borila sa plućnim i srčanim bolestima, suprug i deca zvali "Srebrna lisica" pošto je ova žena snežnobele kose bila poznata po tome što je žestoko štitila svoju porodicu.

I pored toga, odbijala je spekulacije da je uticala na predsednika kao što su to činile njene prethodnice - supruga Ronalda Regana, Nensi, i žena Džimija Kartera, Rozalin.

"Ja se ne glupiram u njegovoj kancelariji, a on se ne glupira u mom domaćinstvu", rekla je jednom prilikom Barbara Buš u vreme kada je njen suprug bio predsednik.AP navodi da se sa budućim mužem prvi put srela na božićnom plesu kada je imala 17, a on 18 godina. Venčali su se dve godine kasnije i ostali zajedno 73 godine, zbog čega su postali najdugovečniji predsednički bračni par u Beloj kući.

Bila je jedna od samo dve žene u američkoj istoriji čiji su i suprug i sin bili predsednici SAD. Pored Barbare Buš, to je bila i Ebigejl Adams, supruga Džona Adamsa i majka Džona Kvinsija Adamsa.

"Imala sam najbolji posao u Americi", napisala je Bušova u memoarima iz 1994. u kojima je opisala svoj život u Beloj kući.

Pogrebna služba za Barbaru Buš planirana za subotu prepodne u Episkopalnoj crkvi Svetog Martina u Hjustonu, koju je često posećivala sa mužem.

Biće sahranjena na zemljištu "Bušove biblioteke" Univerziteta Teksas A&M u Koledž stejšnu, na oko 160 kilometara severozapadno od Hjustona, gde je pokopana i njena 3-trogodišnja ćerka Robin, koja je 1953. preminula od leukemije.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

18.04.2018 09:54

MOJE SAUČEŠĆE PORODICI BUŠ.

ODGOVORITE
Name

OLOS

18.04.2018 14:30

Krvnik kao i sin joj.

ODGOVORITE