Bolje da počnete pregovore sa nama

Rusija ima mogućnost da da dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska SAD, izjavio je direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Svijet 15.04.2018 | 14:17
Bolje da počnete pregovore sa nama
Jermakov je na Skupštini Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku izjavio da se 2018. godine vidi da se vojno-tehnološka situacija kardinalno izmijenila u korist Rusije.

"Imamo dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska Sjedinjenih Američkih Država. Prije ili kasnije naše američke kolege će morati da pregovaraju sa nama. I najbolje bi im bilo da to urade prije, a ne kasnije, pošto američka vojno-tehnološka težina u globalnoj raspodjeli snaga stalno opada", istakao je Jermakov.

"Svjest (zemalja Zapada) o nemogućnosti da se produži period svoje jednostrane dominacije u svjetskim poslovima izaziva nervozu i dovodi do neadekvatnih postupaka kao što su sankcije, nasilno prisiljavanje i jednostavno neetičko međudržavno ponašanje. Sve to vodi ka povećanju sukoba u međunarodnim odnosima", rekao je Jermakov.

"U tom smislu, trka u naoružanju, naravno, nije blef, već veoma opasna stvarnost koja ima značajan ometajući uticaj na globalnu stabilnost i međunarodnu bezbjednost".

Dogovori u oblasti razoružanja
Novi pravno obavezujući međunarodni sporazumi u oblasti kontrole naoružanja u doglednoj budućnosti teško su mogući, naglasio je Jermakov.

"Jedina važeća pravno obavezujuća međunarodna obaveza u oblasti razoružavanja je Član 6 Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja", dodao je on.

Razgovor o mogućnosti produženja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3), koji je stupio na snagu 2011. godine, biće moguć tek nakon što se Sjedinjene Američke Države vrate na potpunu implementaciju odredaba tog sporazuma, zaključio je diplomata.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

AR

15.04.2018 17:15

To ameri I traze odgovor

ODGOVORITE