Protest građana večeras u Splitu

U Splitu je večeras održan skup građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" sa zahtjevom da se odustane od ratifikovanja tog dokumenta koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.

Region 12.04.2018 | 23:31
Protest građana večeras u Splitu
Protest su obilježili ustaški pozdrav "Za dom spremni!", nepismeni transparenti, govornici koji učestalo pominjali "domovinski rat" i Franju Tuđmana, ali i otvorene prijetnje HDZ-ovcima koji će sutra u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, prenose hrvatski mediji.

U više navrata im je poručeno da će ih, ako budu glasali za ratifikaciju, smijeniti na sljedećim izborima.

Među okupljenima su bili hrvatski saborski zastupnici Miro Bulj, Željko Glasnović, kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson.

Prema procjeni organizatora, na skupu se okupilo 70.000 ljudi, Indeksovi reporteri navode je bilo maksimalno 15.000 ljudi, dok policija još nema procjenu broja onih koji su protestovali.

Pred kraj protesta protiv Istanbulske konvencije održan je i kontraprotest tokom kojeg su zagovornici ratifikacije u more na Matejuški pustili bijele lampione, čiji je broj jednak broju žena ubijenih otkad je Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju 2013. godine.

Istanbulska konvencija, koja se bavi zaštitom žena i borbom protiv nasilja u porodici, izazvala je bunt među katoličkim sveštenstvom i pripadnicima konzervativnih partija u Hrvatskoj.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RAJNA

13.04.2018 01:01

Ja šljama od naroda, oni su stvarno bolesni, oni zaista moraju imati nekog koga mrze, sad kad nemaju više Srba da ih more ko somove, okrenuli su se vlastitim ženama i djeci. Zato predlažem uvoz Srba , isključivo za potrebe provođenja nasilja i mržnje, jer je to izgleda genetska bolest većine Hrvata, s obziom da je pomor Srba počeo početkom 20.vjeka.

ODGOVORITE
Name

Nasilje

13.04.2018 09:37

Jesu li ovi skupljeni za podršku nasilja nad ženama i djecom??? O čemu se radi, ima li imalo razuma ovdje, ne razumijem ništa..