Nema više tapkanja do "besvesti"!

US open uvodi sat za servis! Prema pisanju "Njujork Tajmsa" US open će već od ove godine uvesti merenje vremena teniserima i teniserkama između kraja poena i servisa.

Tenis 17.04.2018 | 08:30
Nema više tapkanja do "besvesti"!
Igračima će biti dozvoljeno 25 sekundi za servis, što je prvi put da će ovo pravilo biti na snazi u glavnom žrebu nekog turnira.

Posle završetka poena, teniseri i teniserke imaće tačno 25 sekundi da odserviraju, mada će početak odbrojavanja biti usklađen sa težinom prethodnog poena, vremenskim uslovima i ostalim faktorima, od sudija u stolici.

Prema prvim informacijama, kazne za nepoštovanje ovog pravila biće 'drakonske'. Nakon prvog prestupa sledi opomena, onda gubitak poena, a zatim i gubitak celog gema. Mnogi teniski analitičari predviđaju da će ovakve sankcije biti umanjene do početka turnira.

Još jedno vremensko pravilo koje će morati da se poštuje je vreme početka meča i izlaska na teren. Igrači će imati do jednog minuta da od izlaska na teren dođu do mreže za bacanje novčića, onda pet minuta zagrevanja, i najviše jedan minut do samog početka meča. Kazne za nepoštovanje ovog pravila predviđene su da budu i do 20.000 dolara.

"Brzina igre je veliki problem današnjice u sportu. Mi to shvatamo i želimo to da rešimo na vreme", rekao je Kris Vidmajer, portparol američke teniske asocijacije.

Ovo nije potpun novitet u svetu tenisa, jer je u prošlogodišnjim kvalifikacijama i juniorskom takmičenju US opena, kao i završnom turniru za mlade tenisere u Milanu, ovo pravilo već primenjeno.

Pravilo "Serve clock" je oduvek postojalo, međutim razlika je što je sat mogao da vidi samo sudija, a igrači su retko kadi bili sankcionisani, pogotovo oni najbolji. Sada će sat biti vidljiv svima, kako bi igrači mogli da vide koliko im je još ostalo do isteka vremena.

Novak Đoković i Rafael Nadal su jedni od igrača koji su poznati po kršenju ovog pravila, i kojima bi nova promena donela najviše problema. Nadal je prošle godine negodovao oko potencijalne promene, mada naglasio da ona njemu neće smetati.

"Mislim da to nije dobro za budućnost tenisa. Ja se iskreno ne brinem, jer ne želim da igram još deset godina. Vrlo lako ću se navići na to", izjavio je Nadal.

Pomno će pratiti dešavanja u Americi čelnici ostalih Grend slemova, jer ako sve prođe kako treba, moguće je da ćemo ovako nešto gledati i na ostalim turnirima.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar