Dogovor za ZSO: Evropa dala rok

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), i istakla da je rok za izradu statuta - četiri mjeseca.

Svijet 05.04.2018 | 16:34
Dogovor za ZSO: Evropa dala rok
”Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od 4 mjeseca ”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj "dugo očekivani korak" omogućava početak primjene dogovora o Zajednici srpskih opština , što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

"EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta", zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u posjeti Prištini, naglasila je da "Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja". Ona je dodala da nesporazumi između Beograda moraju biti riješeni "u miru i kroz dijalog".

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo "vrhunski prioritet" da radi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Margarini

05.04.2018 17:17

Vruc krompir za Vucica.

ODGOVORITE
Name

Epistahije

05.04.2018 18:07

Pa zar nece statut pisati Srbija?

ODGOVORITE
Name

Fed

05.04.2018 18:13

Kosovo Srpska zemlja a srbi mole za malo prava

ODGOVORITE
Name

Косово је Србија

05.04.2018 22:08

Нема од тога ништа !

ODGOVORITE