Neće dirati u statusna pitanja

Bugarska će na samitu EU-Zapadni Balkan, koji se u maju održava u toj zemlji, u potpunosti ispoštovati satus neutralnosti Kosova.

Svijet 03.04.2018 | 08:45
Neće dirati u statusna pitanja
To je rekla za "Novosti" briselski portparol bugarskog predsedavanja EU Genoveva Červenakova.

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu, dodaje list i podseća da je Španija prva poručila da nije saglasna s tim da Kosovo na toj konferenciji ima tretman države, a da su potom rezerve prema učešću na skupu zbog najavljenog prisustva kosovskih predstavnika izneli i Bukurešt i Nikozija. 

"Veoma smo svesni važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica koje ga nisu priznale, i sa njima po tom pitanju blisko radimo bilateralno i na druge načine", rekla je Červenakova. 

Naglasila je da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica i da sve budu predstavljene na najvišem nivou, kao i da se pošalje poruka zajedništva oko evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja. 

"Novosti" navode da Bugarska sada užurbano pregovara s Madridom kako bi pronašlli odgovarajuće rešenje. 

List ističe da i Slovaci, koji takođe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, razmišljaju o modalitetima učešća.

"Kako stvari trenutno stoje, pod uslovom da ne dođe do nepovoljnog razvoja situacije, Slovačku bi na samitu u Sofiji trebalo da predstavlja premijer Peter Pelegrini. Ministarstvo spoljnih poslova će zastupati državni sekretar Ivan Korčok. Modaliteti našeg prisustva još nisu razmatrani", rekao je za "Novosti" portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Peter Susko.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dzoo

03.04.2018 06:56

Boze dragi dokle vise.Jeli vam juce predsednik parlamenta Kosova porucio okani te se vase demagogije nema vise stanja kao u BiH.Nece to svet dozvoliti .

ODGOVORITE
Name

re dzoo

03.04.2018 07:27

A kome se ti obracas.

Name

Трула БиХ

03.04.2018 07:37

"Предсједник" "парламента" терористичке нарко наводне државе "Косово" нам је нешто "поручио"! Врло битно лице!

Name

dzoo

03.04.2018 08:12

Trula i re@ Razmisljam na glas zar nam nije jasno jos l. Trula nsta Vucic i Dodik nisu bolji Vucic unisti Srbiju a KM je pred priznanjem.Ovaj nas Dolikkrad unisti Srbski zivalj i Republiku.

Name

Re

03.04.2018 08:51

Dzo što ti ne napraviš ništa ni za Srbiju ni za Republiku Srpsku?a da pa ti nisi Srbin.

Name

EU

03.04.2018 08:52

Žalostno je to sve jer Srbija učestvuje gdje stigne sa Kosovom a ovi drugi treba da štite Srbiju,niđe veze...

ODGOVORITE