Postoje šanse za izmjene zakona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas u Sarajevu da još uvijek očekuje da je moguće u preostalom vremenu napraviti izmjene izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 02.04.2018 | 13:54
Postoje šanse za izmjene zakona
- Imamo malo više od mjesec dana, ali moram biti iskren, nisam previše optimista, s obzirom na to da je prošlo previše vremena, a to se nije napravilo - kazao je Čolak novinarima.

Dodao je da još uvijek postoje šanse.

- Ono što bismo morali svi napraviti, kad kažem svi onda mislim na sve aktere koji sudjeluju u donošenju odluka, prije svega u Palamentarnoj skupštini BiH, ali uvažavajući odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Bez toga sigurno neće ići - smatra Čolak.

Upitan da li ima konkretnih razgovora u vezi s izmjenama izbornog zakona BiH, odgovorio je da, prema njegovim saznanjima, u posljednje vrijeme predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju pojedinačno sa strankama razgovarati, a poslije toga vjerojatno se očekuje jedan zajednički sastanak na kome bi se to i definiralo“.

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Čolak je kazao da taj zakon treba promijeniti.

- Mislim da se neće ništa dramatično desiti, s obzirom na to da odredbe koje jesu još uvijek vrijede. Prošlo je previše vremena, a to nismo napravili i u vremenu koje je pred nama ipak očekujem da će se to napraviti - kazao je Čolak.

Upitan da prokomentira činjenicu da je Ustavni sud zatražio mišljenje OHR-a kada je riječ o apelaciji Borjane Krišto, Čolak je kazao da ne može ulaziti u to što Ustavni sud vjerojatno želi pribaviti njihovo mišljenje.

- Mada, ako mene pitate za OHR, mislim da su oni zaista napravili puno toga što nije dobro i puno toga što sad Ustavni sud mora ispravljati. Ali oni su se odlučili na to i to je njihovo pravo - naveo je Čolak.

Kaže da očekuje da se ta odluka Ustavnog suda donese što je moguće prije.

- Ne znam kad će biti naredno zasjedanje, jer oni očigledno ovu odluku žele donijeti na plenarnom zasjedanju, znači kad su prisutni sve sudije Ustavnog suda - kazao je Čolak.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lažeš kao pas

02.04.2018 12:17

Vama i SNSD u izmjene ne idu u prilog,onaj bolesni Dodik je preko ministarstva Prosvjete i Kulture 2014 godine doveo kriminalno hakersku MARŠAL GRUPU iz Moskve da nastimaju izbore u korist HDZ a i SNSD a.

ODGOVORITE
Name

izmjene

02.04.2018 12:22

Lopov kaze daje moguce napraviti izmjene napravice oni lopovi samo za svoju korist lopov pravi izmjene lopovima uslugu.

ODGOVORITE
Name

007

02.04.2018 13:36

Te šanse su postojale i u Mostaru,pa ništa.Šansa je šansa uvek bila.

ODGOVORITE
Name

kiki

02.04.2018 16:04

Sanse da dodje do promjene su 80 %. To je dobro. Al da nece dodji do promjene su 99,99%..e to nas zeza.

Name

Eno Špirkana

02.04.2018 14:33

Eno Špirkana opet napada Mektića.Kao nema Mektić plan u slučaju migrantske krize. Šta lupeta Špirkan pa BiH je za migrante tranzitno područje. Ako Hrvatska zatvori granice neka zatvori i BiH prema Srbiji i Crnoj Gori

ODGOVORITE
Name

ZA ENO ŠPIRKANA

02.04.2018 14:54

TO ON SVE PRVI SA BAKIROM I,, 8,, DA MU MALOG NE DIRAJU.NASELIT CE IH U DRVAR ON SVAKAKO U BEČU PISE ZA NOVINE ,, KEKEC,,A PRODAJE BROŠURE NA EKONOMSKOM FAKULTETU,, U LOPOVLUKU JE SPAS, A HRANA U KROMPIRU,, ON SE ZOVE,, UNAC,,TO MU JE OCEV PSEUDONIM UDBE.