Analiza: Post festum turneje ''Orlova''...

Da li to Krstajić ima desetoricu startera za Mundijal i gde će ugurati Sergeja Milinković Savića? Dobra predstava protiv Nigerije možda je selektora Srbije lišila brojnih dilema.

Fudbal 29.03.2018 | 00:00
Analiza: Post festum turneje ''Orlova''...
Blaga panika posle svega viđenog u Torinu, zatim opšte zadovoljstvo izazvano trijumfom i pre svega dobrom igrom protiv Nigerije. Tako se kretala amplituda raspoloženja ovdašnjih fudbalskih zanesenjaka koji su precizno ispratili svaki korak i svaku akciju srpskog nacionalnog tima na martovskoj turneji.

Selektor Mladen Krstajić, bar je takav utisak sa strane, trudio se da sebi zakomplikuje život brojnim promenama, koje su se nakalemile na odluku da smeni kapitena Ivanovića i traku dodeli Aleksandru Kolarovu. Protiv Maroka je delovalo da smo se vratili nekoliko godina unazad i da ličimo na resetovan tim pred kojim je period uigravanja. Već u Londonu u utorak veče sve je izgledalo bolje. Možda će neko reći, mnogo bolje...

Čak i uz pretpostavku da je Krstajić namerno „šarao“ protiv Maroka i da prijateljski mečevi služe za male i velike probe, predstava s Nigerijom je jasno pokazala da i ovakav srpski nacionalni tim ima neke automatizme i karakteristike zbog kojih treba da se zamisle u redovima Kostarike i Švajcarske.

Imali smo dobru kontru i polukontru, Mitrović, Tadić i Kostić su povremeno bili jedna duša u tri tela. Delovali su kao trozubac koji nas je u eri Slavoljuba Muslina doveo do Mundijala u Rusiji. Odbrana je bila kao retko kada u poslednje dve godine pristojna. Vrlo pristojna.

SNAŽAN UTICAJ LUKE MILIVOJEVIĆA - BEZ NJEGA NAŠ VEZNI RED JE MEKAN

Bitnu - a verovatno i najbitniju ulogu - imao je povratak Luke Milivojevića u startnu postavu. Nije vezista Kristal Palasa najtalentovaniji i najbolji igrač srpskog nacionalnog tima, ali političkim žargonom rečeno, on je faktor stabilnosti. Prosto, s Milivojevićem u timu, koji predstavlja jedinu pravu podršku Matiću, naš vezni red ne izgleda suviše mekano. Deluje onako kako treba da deluje veza koja se priprema za smotru najboljih svetskih selekcija. Nekadašnji član Crvene zvezde i Olimpijakosa je „udavio“ Nigerijce, imao važan uticaj u prenosu lopte, verovatno najviše pretrčao. I doprineo da igrač klase Nemanje Matićaizgleda bolje.

Dakle, Matić, Milivojević, Kostić, Ljajić, Tadić... Dva zadnja vezna i tri ofanzivca koja bi trebalo da hrane loptama Aleksandra Mitrovića. Deluje da svi nabrojani nose žute markere i s pravom se nadaju da će biti starteri 17. juna u Samari protiv Kostarike. Ako kao aksiom uzmemo da je Tadić zakucan i da ćeMilivojević i Matić činiti par zadnjih veznih, dolazi se do esencijalnog pitanja: Gde će i na koji način Mladen Krstajić da ugura Sergeja Milinkovića Savića?

Zlatni dečko srpskog fudbala je propustio martovsku turneju, ali će, sasvim razumljivo, aplicirati za mesto nedodirljivog startera. Uostalom, zbog njega je i stradao bivši selektor Slavoljub Muslin. Praktično, biće to ozbiljna slatka muka Mladena Krstajića koju će morati sam da reši. Ukoliko krene linijiom manjeg otpora, razapet između toga da udovolji brojnim karakterima i minulog rada pojedinaca - neće dobro proći. Tome ga uče i primeri Ilije Petkovića, Radomira Antića, Pižona Petrovića, pa iSlobodana Santrača, ako želimo da gledamo u dalju prošlost.

Pojavljivanje Sergeja Milinkovića Savića verovatno će se odraziti na status Filipa Kostića ili Adema Ljajića. Koga god da prekomanduje na klupu Krstajić će biti pod baražnom vatrom.

Primer prvi: mnogi smatraju da Filip Kostić nema taj potencijal da bude jedan od protagonista mundijalske Srbije. Na njegovom mestu u Laciju, istina uz mnogo više slobode u igri, deluje Sergej Milinković Savić. Na drugoj strani Kostićev Hamburg se sprema za život u Cvajti, ali... Krilni fudbaler iz Kragujevca nas je nosio i tokom kvalifikacija, uvek je bio jedan od heroja Slavoljuba Muslina. Učinak je upotpunio asistencijama ka Aleksandru Mitroviću za trijumf protiv Nigerije. Neće lako odustati, neće se lako predati....

MOŽE LI LJAJIĆ DA SE POMIRI ZA ULOGOM REZERVISTE?

Primer dva: Adem Ljajić je uz Dušana Tadića naš najplemenitiji i najpismeniji igrač. Sposoban je da 80 minuta iritira i sopstveni tim i sopstvenog trenera, da se davi u višku poteza i nekonkretnim akcijama, ali... Kada nemamo boljeg prinuđeni smo da trpimo i takvog Ljajića i nadamo se da će ustati na pravu nogu. I da će se ustaliti u Torinu. I da će u Rusiji, makar ga Sergej Milinković Savić istisnuo iz startne postave, pokazati svetlu stranu svog temperamenta. Onu tamnu smo videli mnogo puta. Bilo je tu svađa s Mihajlovićem, pričalo se o razmiricama u svlačionici, njegovoj ne baš čvrstoj želji da igra za Orlove...

Dakle, Krstajićeva muka nalazi se u veznom redu. Izgleda da mu je martovska turneja pomogla da definiše sastav odbrane. Tokom 180 minuta duela sa Marokom i Nigerijom šansu su dobila petorica štopera, dva golmana i dva desna beka. Samo je novi kapiten Kolarov bio nedodirljiv.

MAKSIMOVIĆ NAJVEĆI GUBITNIK

Pomenutu martovsku turneju donekle je „pojeo“ status ražalovanog kapitena Branislava Ivanovića.Defazivac Zenita u debeloj jeseni igračke karijere ostavio je odličan utisak protiv Nigerije. Ono što jeMilivojević bio u vezi, Branislav Ivanović je bio u odbrani. Faktor koji je podigao i igrače pored njega. Tako je uz Baneta i Nastasić bio više nego solidan...

Sa druge strane Nikola Maksimović će morati da se zabrine za status, tim pre što Vujadin Savić obema rukama kuca na vrata reprezentacije. A tu je i iskusni Duško Tošić.

Na poziciji desnog beka Rukavina je trenutno u prednosti u odnosu na povratnika Dušana Bastu. Uz neprikosnovenog golmana Stojkovića čini se da Krstajić ima desetoricu startera za Kostariku. Naravno, ako ne bude povreda i ako majske provere ne otvore nove vidike.

Ili možda niste saglasni?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar