Sjeckano povrće jedite odmah

Kad seckamo povrće, ubrzavamo proces koji inače rade zubi kad žvaćemo. Primera radi, nivo antioksidanasa u šargarepi se uvećava za 200 odsto seckanjem.

Zdravlje 28.03.2018 | 10:53
Sjeckano povrće jedite odmah
BLENDIRANjE povrća nije tako dobro kao što smo mislili jer uništava vlakna, ali oko svežeg nutricionisti nemaju dilemu - treba ga koristiti što više. Ali i tu ima jedna caka.

Preporučuje se upotreba seckanog povrća jer se sečenjem proizvode antioksidansi koji inače služe kao štit za telo. Kad seckamo povrće, ubrzavamo proces koji inače rade zubi kad žvaćemo. Primera radi, nivo antioksidanasa u šargarepi se uvećava za 200 odsto seckanjem. Veoma je važno, ipak, odmah upotrebiti povrće jer su enzimi koji se oslobađaju seckanjem isti kao oni koji su zaslužni za to što banana, jabuka i avokado dobiju braon boju nakon stajanja. Ako ih držite u frižideru nakon sečenja, neće dobiti braon boju, ali će ostati bez hranljivih sastojaka.

Zato ne ostavljajte predugo iseckano povrće jer će izgubiti vitamine. Sečenjem se sprečava cirkulisanje sastojaka koje nosi voda, kao što su vitamin C i folna kiselina, tako da što duže povrće stoji, više hranljivih sastojaka se uništi.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar