Sijekovac: Počast stradalim Srbima

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Sijekovcu parastos za 46 Srba koji su pobijeni 26. marta 1992. godine u tom selu na području opštine Brod.

Republika Srpska 26.03.2018 | 11:07
Sijekovac: Počast stradalim Srbima
Vladika Fotije rekao je obraćajući se okupljenima nakon parastosa da se u Sijekovcu 1992. godine desio masakr i to u mirnom mjestu gdje je vladao jugoslovenski suživot.

"Za nekoliko sati ubijeno je četrdesetak ljudi i duh rata se proširio na teritoriju sadašnje Republike Srpske i BiH", dodao je episkop Fotije nakon parastosa kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vladika Fotije istakao je da u Republici Srpskoj svi moraju u molitvama imati mučenike stradale u Sijekovcu.

Nakon parastosa biće položeni vijenci na spomen-ploču, a okupljenima će se obratiti zvaničnici.

Parastosu, koji je služen ispred Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kao i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

Prisustvovali su i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, narodni poslanik Igor Žunić, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica nastradalih i mnogobrojni vjernici.

Parastosu je prethodila liturgija u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nibrS

26.03.2018 12:01

Slava mučenicima i neka im je laka zemlja... Naravno,za ovaj zločin niko odgovarao nije...

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.03.2018 12:55

Zna se Ko je to uradio i nikom ništa . Ipak,tu su Srbi ubijeni,koga briga za to! Ni Jasenovac nije ništa veliko za te djelioce pravde a kamoli šta drugo

ODGOVORITE