Savjet ministara odobrio garancije

Savjet ministara donio je Odluku o odobravanju izdavanja dodatne garancije BiH za dodatni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" u iznosu od 10 miliona evra, uz podgaranciju Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 20.03.2018 | 18:35
Savjet ministara odobrio garancije
Riječ je o dodatnoj garanciji po Ugovoru o amandmanu dva na Ugovor o zajmu od 26. aprila 2012. godine između "Autoputeva Republike Srpske" i EBRD-a (Banjaluka-Doboj-faza jedan), saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor "Pet ce" Zenica sjever/ između BiH i Evropske investicione banke /EIB/, vrijedan 50 miliona evra.

Projekat se odnosi na izgradnju nove dionice auto-puta duge 2,8 kilometara, planirane brzine od 120 kilometara na čas, sa dva puta po dvije trake i posebnom od 9,2 metra širokim kolovozima, uključujući i tunel dug 2,4 kilometara i pripadajuću strukturu između Ponirka i Vraca u centralnom dijelu BiH.

Riječ je o dionici auto-puta u Zeničko-dobojskom kantonu na panevropskom Koridoru "Pet ce", koji povezuje Mađarsku i Hrvatsku sa BiH.

Rok otplate kredita

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, sa alokacijom na Federaciju BiH, a ukupna vrijednost projekta je 101 milion evra.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za projekat auto-puta Nemila-Donja Gračanica, kojim se obezbjeđuje oko 36 miliona evra za nastavak gradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce" do Zeničke zaobilaznice prema sjeveru.

Oko pet miliona evra domaćih sredstava namijenjeno je za eksproprijaciju zemljišta i projektovanje ove poddionice na potezu Nemila-Vranduk, duge 5,25 kilometara.

Period otplate kredita je 20 godina, uključujući pet godina grejs perioda, sa alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u saradnji sa nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH nastaviti aktivnosti s ciljem definisanja modela operativne strukture za sprovođenja IPARD programa.

Ovo je zaključeno tokom razmatranja informacije Ministarstva o aktivnostima na uspostavljanju IPARD operativne strukture koja je usvojena na današnjoj sjednici.

U Informaciji se navodi da su ostvareni određeni rezultati i postignuta saglasnost za korištenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj "IPA dva" paketa, ali da je potrebno postići dogovor na najvišem nivou u BiH o uspostavljanju IPARD strukture.

Ključni preduslov institucije u BiH su ostvarile početkom ove godine usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja BiH, čime je potvrđena veoma dobra saradnja svih nadležnih institucija u BiH.

Pretpristupna sredstva EU namijenjena poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u BiH unaprijediće održivost i konkurentnost gazdinstava koja se bave poljoprivredom i primarnom proizvodnjom hrane te njihovo progresivno usklađivanje sa standardima EU u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara zadužio UIO

Savjet ministara na današnjoj sjednici zadužio je Upravu za indirektno oporezivanje BiH /UIO/da odmah preduzme aktivnosti za objavljivanje Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina u "Službenom glasniku BiH", kako bi stupila na snagu.

Iz Savjeta ministara podsjećaju da je prethodno zaključeno da Uprava uskladi definisanje prebivališta u ovoj odluci sa Zakonom o carinskoj politici u BiH, čime se stvaraju uslovi za stupanje na snagu ove odluke.

Ovom odlukom se, između ostalog, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa oprema za proizvodnju, te se omogućava građanima da u ličnom prtljagu unesu u BiH robu vrijednu 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar