Pudždemon ipak prihvata dijalog

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon kaže da će odgovoriti pozitivno na svaki predlog za dijalog ili stvaranje prostora za pregovore s vladom u Madridu.

Svijet 19.03.2018 | 22:49
Pudždemon ipak prihvata dijalog
On je istakao da se taj sukob "samo na taj način može rešiti".

"Taj sukob se ne može rešiti kaznama od 25 ili 30 godina zatvora, niti egzilima ili poniženjima", rekao je Pudždemon u intervjuu švajcarskom listu "Temp" (Le Temps) u Ženevi, gde je bio gost Festivala filma o ljudskim pravima.

On je u intervjuu izrazio i uverenje da će njegov povratak u Španiju biti "dobra vest za demokratiju" i "simptom normalizacije političkog života".

"Politički akteri moraju da međusobno razgovaraju - mi smo to uvek želeli. Čudno je da je Španija pregovarala s terorističkom grupom ETA, koja je ubila stotine ljudi i ranila hiljade, a nesposobna je za dijalog sa nama, koji nismo nikoga ubili i izabrani smo na izborima. To je neprihvatljivo", istakao je Pudždemon.

On kaže i da je krajem decembra lično tražio od španske vlade da ispoštuje odluku katalonskog naroda i dozvoli katalonskom parlamentu da izabere novog predsednikaa, ali Madrid je, kako je naveo, do sada učinio sve da to spreči.

Pudždemon kaže da sebe i dalje smatra predsednikom Katalonije i ističe da "tu činjenicu niko ne može da prenebregne".

"Ako neko ima problem sa zakonitošću katalonskih institucija, za to su krivi oni koji su ih suspendovali na nezakonit način", ukazao je, podsetivši da španski zakon nalaže da katalonski parlament bira predsednika vlade i da samo taj parlament može da ga smeni u određenim oklonostima.

"A španska vlada je otišla toliko daleko kršeći zakon, odlukom o čijoj će zakonitosti jednog dana morati da se izjasni međunarodno pravosuđe", zaključio je Pudždemon.

Vlasti u Bernu su saopštile da neće sprečiti Pudždemona da gostuje na festivalu, uprkos još važećem španskom nalogu za njegovo hapšenje.

Pudždemon je, inače, Španiju napustio pre početka suđenja u vezi s referendumom o nezavisnosti Katalonije, koji je održan 1. oktobra prošle godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar