Sjećanje na martovski pogrom

Godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji danas je obeležena komemorativnim skupom u Kosovskoj Mitrovici, odakle je poručeno da srpski narod nikada neće zaboraviti stravičan zločin koji je nad njim počinjen pre 14 godina, niti odustati od insistiranja da odgovorni za organizovanje i sprovođenje nasilja budu kažnjeni.

Srbija 17.03.2018 | 16:56
Sjećanje na martovski pogrom
U Kosovskoj Mitrovici parastos je služen kod glavnog mosta, a predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju posetili su i mesta pogibije dvoje žitelja severnog dela grada koji su tokom martovskog pogroma ubijeni snajperskim hicima. 

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je tom prilikom da se 17. marta dogodio jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope.

"Da stvar bude paradoksalnija sve se to desilo u prisustvu međunarodnih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe. Srbe niko nije zaštitio, oni su proterani i gotovo da se niko nije vratio jer i danas, posle 14 godina, njima je bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a zastrašivanja su gotovo svakodnevna", rekao je Petković.

Žrtve martovskog pogroma, kako je istakao, obavezuju nas da poručimo da Srbija, koja je postala i vojno i ekonomski snažnija, i koja je danas lider u regionu, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17. mart.

Prema njegovim rečima, Srbija nikad neće odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, zadovolji pravda i kazne odgovorni za zločin, čiji je cilj bio da se zatre postojanje srpskog naroda na KiM.

Da srpski narod neće zaboraviti zločine počinjene nad njim poručio je i predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

"Ne smemo dozvoliti zaborav i ne smemo nestati, iako bi neki voleli da nas ovde nema", rekao je Spirić, i zatraažio od međunarrodne zajednice da se probudi I konačno utvrdi ko je odgovoran za smrt onih koji su mučki ubijeni u martovskom pogromu.

(Alo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

17.03.2018 16:00

Ko kaze da niko nije kaznjen.Glavni organizator je kaznjen I odsluzio kaznu KRAISNIK vratimo se malo u proslost.

ODGOVORITE
Name

reAR

17.03.2018 22:09

Kakve veze ima Krajisnik sa pogromom na Kosovu i Metohiji???Jesi li ti uperan sa glavom???

Name

Re

17.03.2018 22:42

Malo je odrobijo

Name

di

17.03.2018 16:47

A kako tek da zaborave Kosovari sve ono sta se radilo sa njima. Nikad,nikad vise srpski opanak nece na Kosovo stati.

ODGOVORITE