IRB dala pogrešan oglas o imovini

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske 7. februara pogrešno je oglasila prodaju devastiranog odmarališta u Lukoranu, na hrvatskom ostrvu Ugljan. Umjesto da prodaje zemljište od oko 1. 000 kvadrata, ona je obavijestila kupce da prodaje objekat te veličine po cijeni od 296. 395 KM, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 16.03.2018 | 20:52
IRB dala pogrešan oglas o imovini
Uvidom u katastarske podatke u Državnoj geodetskoj upravi Hrvatske, jasno je da Republika Srpska na Šetalištu svete Ane u Lukoranu ima dunum zemljišta sa objektom u čijoj je osnovi nešto više od 100 kvadratnih metara.

Devastirani objekat, koji je nekada bio u vlasništvu banjalučke „Elektrokrajine“,  ima dva sprata i potkrovlje, izgrađen je 1910. godine i pod zaštitom je države.

Na pitanje kako se potkrala ovakva, u najmanju ruku, neozbiljna greška, u IRB RS imaju opravdanje – „svaki ozbiljan kupac koji je bio zainteresovan došao je u Banjaluku i uvjerio se šta je stvarno na prodaju“.



Iako pogrešan oglas i dalje može da se nađe na zvaničnoj stranici, tvrde da je ispravan.

„Javni poziv za prodaju nekretnine u Lukoranu je ispravno objavljen u pogledu predmeta prodaje i usklađen je sa oznakom nekretnine u zemljišno-knjižnoj dokumentaciji. U javnom pozivu je jasno naglašeno i da se uvid u dokumetaciju može obaviti u sjedištu IRB RS i na internet stranici IRB-a. Sastavni dio dokumentacije je i procjena tržišne vrijednosti objekta sastavljena od strane sudskog vještaka“, istakao je portparol IRB RS Zoran Popović.

Na neozbiljan oglas IRB RS pristiglo je šest ozbiljnih ponuda, a onda je odabrana ona zagrebačkog advokata Ivana Emera, koji je spreman da za odmaralište isplati 415.350 KM.

„Za prodaju odmarališta u Lukoranu u IRB RS je pristiglo sedam ponuda, od kojih je šest otvoreno, a jedna je bila neblagovremena. Najviša ponuda je iznosila 415.350 KM. U skladu s pravilima javnog poziva IRB RS je  uputila poziv ‘Elektrokrajini’ za korištenje prava preče kupovine“, kazao je Popović.

„Elektrokrajina“ ima rok od  15 dana od dana kada im je obavještenje dostavljeno.

Advokat Emer nedavno je za CAPITAL naveo da se nada da će odmaralište biti njegovo. Razlozi za kupovinu imovine Republike Srpske su, kako je istakao, isključivo privatni.

„Nadam se da će odmaralište biti moje, inače se ne bih ni prijavljivao. Mada, neću se nešto posebno nadmetati. Čeka se odgovor ‘Elektrokrajine’ pa ćemo tada znati više. O novcu koji sam ponudio ne bih govorio“, kazao je kratko Emer.

Pogrešno oglašenu prodaju devastiranog objekta u Lukoranu na Ugljanu pratila je vrlo štura dokumentacija. Poziv kupcima nije sadržao fotografije nekretnine, a sve što je moglo da se nađe bile su instrukcije za plaćanje depozita, izvodi iz zemljišne knjige i katastarskog plana i ponude za fizička i pravna lica.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nije greska

16.03.2018 21:31

Koji je vjestak procijenio vrijednost imovine, da znamo kome cestitat. Taj je vjerovatno dobar drugar sa onim vjestakom sto je dao ocjenu privremene neuracunljivosti Garicevom ubici. Garaza kosta u nekim gradovima 20-30 hiljada km, a kamol zemlja kraj obale mora.

ODGOVORITE
Name

Regan

16.03.2018 21:44

Kupac je Slobodan Stankovic,vlasnik Integral inzenjeringa iz Laktasa,po duplo manjoj cijeni,sve dogovoreno ,lopovski entitet,lopvska posla.

ODGOVORITE