Zahuktava se "miksovani" grip

Simptomi gripa ove sezone izraženiji su nego obično, duže traju, a ljudi se uglavnom osećaju kao da ih je pregazio voz. Reč je o kombinovanim, odnosno miksovanim virusima, koji su ozbiljniji nego prethodnih godina, a na udaru su najviše mala deca i stariji.

Srbija 16.03.2018 | 09:17
Zahuktava se "miksovani" grip
Nakon desetak dana od preležanog virusa, kod mnogih suv kašalj ne prestaje, a visoka temperatura ili glavobolja mogu ponovo da se vrate. Lekari objašnjavaju da je često razlog za to što se na virus nadovezala i bakaterija, poput stafilokoke ili streptokoke, zbog čega sve treba ozbiljnije shvatiti, a bolest preležati.

- Trenutno je aktuelna kombinacija više virusa, od kojih prednjači reo virus u kombinaciji sa adeno virusom i gripom. Može se desiti i da respiratorna infekcija preraste u bakterijsku, i tada simptomi bolesti, umor i iscrpljenost mogu da traju i do mesec dana. Česte su i komplikacije koje izazivaju upalu uha ili čak upalu pluća - objašnjava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Statistika govori da odrasle osobe od tri do pet puta godišnje zakače neku infekciju disajnih puteva, dok mališani koji idu u vrtić čak deset puta godišnje donesu prehladu u kuću.

Doktor objašnjava da kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu, kao što je ove godine, u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje. Kod dece i odraslih najčešće komplikacije mogu biti bronhiris, upala pluća, ali i upala ušiju.

- Kod dece sve brže prolazi, a kod odraslih duže traje i simptomi su izraženiji. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija. Te komplikacije najčešće nisu bezopasne i zahtevaju lečenje antibioticima - ističe prof. dr Tiodorović.

Lekari kažu da ne treba odmah odlaziti lekaru čim se pojavi visoka temperatura. Treba sačekati dva do tri dana, pa ukoliko je temperatura i dalje visoka, tek tada treba otiću na pregled, jer postoji mogućnost da je došlo do komplikacije.

Koji je razlog zašto smo ove godine toliko osetljivi na virus gripa B, koji inače nema epidemijski karakter?

- Deca najviše oboljevaju zato što se do sada nisu susretali sa ovim virusom gripa, pa im je imunitet manje otporan. Kod odraslih, a pogotovu kod onih starijih od 65 godine nije slučaj. Oni su se već susretali sa ovim tipom virus, pa imaju određeni imunitet. To je jedan od razloga zašto nememo veliki broj obolelih u tim starosnim grupama. Ipak, mislim da mnogi zaboravljaju trudnice, koje moraju najviše da vide računa. One osobe sa kojima trudnice provode vreme, moraju da nose zaštitne maske, da bi ih zaštitili - objašnjava epidemiolog, prof dr Branislav Tiodorović.

Grip obično traje do pet dana, s tim da može da traje duže ukoliko se nešto iskomplikuje. Kod dece, koja još nemaju imunitet, to može da traje i do sedam dana.

- Nezgodna je ta temperatura do 37,5 Celzijusa, koja može da traje danima i što je za čoveka, a posebno za decu, veoma iscrpljujuće. Ono što je veoma bitno jeste da lekove za spuštanje temperature, antipiretike, ne treba davati ukoliko neko ima temperaturu do 38 stepeni Celzijusa. Oni se daju tek kada temperatura poraste. A zašto je to bitno? Naš organizam reaguje na tu temperaturu i na taj način se stvara imunitet od virusa. Skidanjem temperature koja nije prešla 38 stepeni, prekidamo taj proces i sledeći put ćemo obolelti od istog tog virusa - objašnjava dr Tiodorović.
 
Što se tiče antibiotika, koji naš narod voli da koristi i kada su virusi u pitanju, nisu preporučljivi jer jednostavno ne deluju na njih.

Ukoliko se grip iskomplikuje, pa preraste u bronhitis ili upalu pluća, u tim situacijama je opravdano koristiti ih, ali uz saglasnost lekara.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Uh

16.03.2018 13:18

Brate mili ne da me satrala gripa...7 dana nije padala temperatura.Djeca počela mislit da ih nevolim više koliko sam se izolirao od svega bio od bojazni da na njih ne pređe....nedao bog nikom...

ODGOVORITE