Nema većine u Parlamentu BiH

Odlaskom Borislava Bojića i Safera Demirovića iz klubova SDS i SDA, parlamentarna većina se definitivno raspala, ali to do oktobarskih izbora neće izazvati veće potrese na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 13.03.2018 | 13:03
Nema većine u Parlamentu BiH
U to uverava većina poslanika državnog parlamenta, koji tvrde da usled novonastalih okolnosti fotelja Denisa Zvizdića na čelu Saveta ministara, ipak nije ugrožena, a i parlament će nastaviti da funkcionše od tačke do tačke.

Iako je njihov lider Fahrudin Radončić pre tri meseca najavio da će Zvizdić u aprilu otići sa mesta predsedavajućeg Saveta ministara BiH, u SBB sada kažu da je „Zvizdićeva posada izgubila kredibilitet“, ali da je nije pametno menjati nekoliko meseci pred izbore.''Radončić je to rekao jer je video kako se razvija proces, a ne zbog toga što je mislio da ćemo nešto inicirati kada je reč o smeni. Bilo je vidljivo da dolazi do erozije rezultata i da se Savet ministara bavi samo tehničkim pitanjima, što će i nastaviti narednih meseci. Činjenica je da se parlamentarna većina osula i da Savet ministara nema podršku, kao i da bi u nekom normalnom demokratskom okruženju to podrazumevalo da abdicira, ali to se neće desiti, niti će doći do smene, jer se odnos snaga u Predstavničkom i Domu naroda BiH – isključuju. Predstavnički dom ima kapacitet da to u svakom trenutku uradi, ali je upitno da li može Dom naroda'', kaže poslanik SBB u Predstavničkom domu Fehim Škaljić.

Istovremeno, šef poslaničkog kluba SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac smatra da građani u protekle tri godine nisu imali nikakve koristi od Saveta ministara na čijem je čelu bio kadar SDA Denis Zvizdić.

''Zvizdić i njegov stranački šef Bakir Izetbegović deo su propalog projekta jednog broja zvaničnika Evropske unije i SAD, koji su pre tri i po godine modelovali nefunkcionalnu i izrazito neuspešnu vlast u zajedničkim institucijama. Zato Zvizdić, koji može biti smenjen u svakom trenutku i čija pozicija danas zavisi od dobre ili loše volje većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nema prava da drži lekcije bilo kome'', izjavio je Košarac.

Opozicione političke stranke u parlamentu BiH trenutno imaju 23 poslanika, a vlast samo 19.

Najveće osipanje je bilo u SDA čiji klub su od početka mandata napustila četiri poslanika.

Upitan Izborni zakon

U sadašnjoj situaciji jedino je upitno na koji način će se u parlamentu BiH obezbediti dovoljno ruku za izmene Izbornog zakona, što se smatra strateškim zadatkom koji je pred domaće političare postavila i međunarodna zajednica.

''Odlazak dvojice poslanika iz njihovih klubova usložnjava situaciju u parlamentu, ali što se tiče većine, ona nije ni ranije funkcionisala, već od tačke do tačke. Izborni zakon je nešto što ne predstavlja samo temu koja je stvar parlamentarne većine. Bilo bi dobro da se za njega obezbedi širi konsenzus, a u tome svako nosi svoj deo političke odgovornosti'', navodi Krišto.

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

MB

13.03.2018 12:13

To samo moze u BiH da funkcionise bez vecine. Vanredni izbori nisu moguci.

ODGOVORITE
Name

Realno

13.03.2018 14:24

Ovaj kokosarac kosarac zna samo da tuzaka al gubice izbore crveni lopovi Denis Zvizdic je za tebe veliki gospodin i sto vam kaze tako mora biti tako vas ucio.

Name

Iskreno

13.03.2018 12:30

Zasto se ne napravi zakon,da svaki glas pripada stranci a ne osobi .Ovako svaka susa moze da napusti stranku i da bude samostalni parlamentarac ili preletac

ODGOVORITE
Name

Sa strane

13.03.2018 12:39

Isto tako stranka može da napravi koaliciju sa strankama za koje ti ni pijan ne bi glasao, pa ti dođe na isto.

Name

Sa strane

13.03.2018 12:31

Naprotiv, pametno bi bilo oboriti Savjet ministara pre izbora i na taj način pokazati narodu da ta koalicija, a naročito SDA, nije u stanju da održi stabilnost institucija.

ODGOVORITE
Name

nepismeni

13.03.2018 12:41

Pošto bi ti bio mazalica?

Name

In

13.03.2018 13:06

Za sa strane. Pametno bi bilo da sva tri naroda neglasa za trojac Dodik Izetbegovic Covic to bi spasilo iBiH i Entitete a to tvoje mlacenje slame procitan si da si snsd

Name

Sa strane

13.03.2018 13:27

@In: Čitaš kao što i pišeš - loše! :-D

Name

neimar iz hobija

13.03.2018 12:59

Ko nam je predsjedavajuci NS RS-a?

ODGOVORITE
Name

Па

13.03.2018 13:27

Савет министара је у техничком мандату од 95. То што се понекад усагласе је само за њихово добро никако ова 3 народа. Ово нема ниђе у свијет. Нема већине а ванредних избора не може бити. Мостар је најбољи примјер да овде избори и нису потребни

ODGOVORITE