Ko koči saradnju Rusije i SAD?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da želi da popravi odnose sa Vašingtonom, a smatra da isto želi i njegov američki kolega Donald Tramp. Međutim, kako je rekao, postoje "sile" koje Trampu to ne dozvoljavaju.

Svijet 11.03.2018 | 12:05
Ko koči saradnju Rusije i SAD?
"Slušajte, dajte da sjednemo mirno, pričamo i ovo riješimo. Vjerujem da aktuelni predsjednik (Tramp) želi to isto, ali postoje sile koje mu ne dozvoljavaju da to uradi", rekao je Putin u intervjuu za NBC.

Naglasio je da Rusija nije obilježila SAD kao neprijatelja.

"Vi ste donijeli odluku, na nivou parlamenta, na nivou Kongresa i stavili ste Rusiju na listu svojih neprijatelja. Zašto ste to uradili? Da li smo mi uveli sankcije SAD? SAD su uvele sankcije nama", rekao je Putin u intervjuu.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji, zakazanim za 18. mart, Putin je veoma kratko rekao da je sve na ruskim glasačima.

Predsjednik Rusije takođe je naglasio da je spreman da sarađuje sa opozicijom.

Upitan da li je mogao da pomiluje opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog kako bi on učestvovao na predsjedničkim izborima, Putin je rekao da bi volio da sarađuje sa takvim ljudima i da je spreman na to.

"Želimo da Rusiju načinimo jačom, kompetitivnijom i efektnijom zemljom, koja se oslanja na svoju snagu. Imamo takve ljude. Svako može da bude pomilovan ukoliko to zaslužuje.

Tramp je ranije nazvao Putina "jakim liderom", koji je uradio odličan posao u smislu onoga što predstavlja i koga predstavlja.

Američki predsjednik je novinarima rekao da se Putin "apsolutno" nije miješao u predsjedničke izbore 2016. godine.

Uzvraćajući komplimente, Putin je Trampa u intervjuu nazvao "biznismenom sa ogromnim iskustvom" i osobom koja brzo uči, uprkos tome što je nov u politici.

"Razumije da bi trenutne i potencijalne partnere trebalo poštovati, ukoliko se stremi ka odnosu saradnje. Međusobne optužbe i vrijeđanja ne vode nikud", rekao je Putin, dodajući da Trampove tvitove ne čita, niti koristi Twitter.

On se, kako kaže, izražava na drugačije načine, a Trampa je nazvao "modernijim pojedincem".

Komentarišući optužnicu specijalnog savjetnika u istrazi o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore Roberta Malera, Putin je rekao da ga "nije briga" što je podignuta optužnica protiv 13 ruskih državljana i tri kompanije zbog miješanja u izbore.

"Pa šta ako su Rusi? Ima više od 146 miliona Rusa. Pa šta? Briga me... Oni ne predstavljaju interes ruske države", rekao je Putin.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pa

11.03.2018 14:36

Zna se EU .

ODGOVORITE