Duguje pola miliona evra Najsu

Prištinska "Gazeta" objavila je da su došli do pisama koje je, kako navode, britanski advokat Džefri Najs uputio kosovskoj vladi zbog novca koji mu duguju.

Region 10.03.2018 | 12:11
Duguje pola miliona evra Najsu
Oni ističu da se u tim pismima Najs ističe da mu kosovska vlada duguje skoro pola miliona evra za njegove profesionalne usluge.

Kako piše Gazeta, sadašnji predsednik, a bivši premijer, Hašim Tači je naložio tadašnjem zameniku šefa diplomatije Petritu Selimiju da kontaktira Najsa i ponudi mu da radi za kosovsku vladu.

Najs, koji je bio tužilac Haškog tribunala u slučaju protiv Slobodana Miloševića, napustio je taj sud 2006. godine. Kasnije je za "London rivju of buks" povodom izveštaja Dika Martija i drugim navodima o trgovini organima protiv tadašnjih kosovskih lidera, uključujući i Tačija, napisao da on nije održiv. 

Najs je u tom tekstu zaključio da ima "veoma malo ako uopšte i ima" suštine u Martijevom izveštaju i da nema ništa što bi podržalo optužbe za vađenje organa. 

Najsov stav bio je razlog zbog kojeg je Tači odlučio da ga angažuje, piše Gazeta. 

Gazeta prenosi da je Najs u pismu naveo da je ponudu prihvatio i pristao na finansijske uslove koje je ponudio Selimi. 

Kako navodi list, on u pismu tvrdi da su posle nekog vremena prestale isplate i da je morao da potražuje novac lično i mejlom, ali da to nije dalo rezultate. 

U pismu, kako navodi Gazeta, Najs kaže da su on i njegov tim dogovorili sa Tačijem, da za kosovsku vladu pripremi materijal koji bi mogao biti korišćen u slučaju da pojedinci budu optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine, a pomagao je i oko Tačijeve biografije koja je nedavno objavljena. 

Uprkos svim obećanjima, tvrdi Najs, novac mu nije isplaćen i navodi da će o svemu uskoro obavestiti javnost. 

Bivši tužilac Haškog tribunala kaže da mu kosovske institucije duguju više od pola miliona evra. 

"Nisam imao profesionalnu saradnju sa Vladom sve dok me Petrit Seljimi nije kontaktirao i pitao da li hoću da radim za vladu. Složio sam se sa finansijskim uslovima koje mi je ponudio Seljimi," napisao je Najs u pismu Vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o ovom pismu takođe obavestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu. 

"Od mene je traženo - pomogao sam piscima biografske knjige Hašima Tačija u vezi sa pričom o optužbama za trgovinu organima, misleći da priča nije samo o Hašimu Tačiju, već o ljudima na Kosovu," dodao je Najs i kaže da se samo sa Tačijem sastao tri puta. 

Najs otkriva da je u okviru dogovora sa Vladom radio sa drugim ljudima, čak i sa jednim od pisaca Tačijeve biografije, Suzi Džeger, koja je takođe trebalo da bude plaćena. 

Prištinski medij piše da je, na osnovu ove prepiske, otkriveno da je ono što je predsednik Tači želeo da predstavi kao biografsku knjigu - koju su napisala dva strana novinara - bila zapravo knjiga koju je naručio i platio. 

Iz prepiske nije poznato koliko kosovska vlada duguje Najsu i njegovom timu, ali na osnovu podataka koje je Najs slao vladi od novembra 2015. do jula 2016, vlada treba da mu plati 327.446 evra, a njegovoj saradnici Nevenki Tromp još 162.975 evra, navodi Gazeta. 

Prema navodima Gazete, Najs otkriva da je na Tačijev zahtev pomagao piscima Tačijeve biografije, naročito kada je reč o optužbama za trgovinu organima. 

Gazeta Ekspres navodi da je kontaktirala savetnika premijera Ramuša Haradinaja Avnija Arifija sa pitanjem da li je vlada odgovorila na Najsove zahteve. 

Arifi je odgovorio da uprkos tome što je Najs pismo uputio vladi, odgovor na to pitanje treba da da kabinet predsednika i ministarstvo spoljnih poslova. 

List navodi da Tačijev kabinet nije komentarisao ugovor sa advokatima, dok iz ministarstva spoljnih poslova tvrde da nisu upoznati sa ovim pitanjem.

(Tanjug)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sud

10.03.2018 11:30

Kakva je to korupcija ovaj tuži Srbe i Srbiju a štiti muslimane i šiptare.

ODGOVORITE
Name

TRN

10.03.2018 11:45

Srbska je duzna 3 miliarde Eura pa nikom nista....

Name

dejan

10.03.2018 16:04

Sve je ok samo da je istina ili njemu duze oni pola milion kad su sve pumpe na kosovo njegove

Name

007 Bond

10.03.2018 12:14

Албанци још нису ни свесни шта ће тек да им се деси... Јер ови наши (поготово Вучић и Дачић) су умрежили Србију са пуно земаља света, па сад имамо пријатеље и подршку у свету за Косово ( а и за остале српске земље и територије у околини... - зна се које су ;) )... Тако да ће морати да направе ЗСО на северу Косова, -што је онда још једна српска држава у држави... а касније ће ЗСО и остале српске земље у околини постати Србија!

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

10.03.2018 13:39

Idi ti malo kod ljekara na opravku. Mislim da ti moras na generalku...

Name

Д

10.03.2018 13:42

Правда је спора али достижна можеш како хоћеш а не докле хоћеш

ODGOVORITE
Name

Tuzno ali istinito

10.03.2018 13:56

Hag sa sudom nrma nikakve veze. Sve je samo novac .

ODGOVORITE
Name

Hasim

11.03.2018 15:17

Prodaj dva paketa belog i placeno.

ODGOVORITE