Teška situacija s izbornim zakonom

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da očekuje pravu "eksploziju sukoba", ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nešto nametne u vezi sa izbornim zakonom BiH.

Bosna i Hercegovina 10.03.2018 | 10:50
Teška situacija s izbornim zakonom
vanić je naveo da je situacija u vezi sa Izbornim zakonom BiH teža nego što to javnost razumije, te da je zbog dva koncepta, koja su isključiva, teško doći do srednjeg rješenja.

"Ako oni Mostar ne mogu riješiti tolike godine, onda je rješenje zakona ravno utopiji. A izjava /visokog predstavnika/ Valenina Incka da će čekati do kraja aprila ili maja je amnestiranje partija od dogovaranja", rekao je Ivanić za "Politiku".

Kada je riječ o granici BiH sa Srbijom, Ivanić smatra da bi razmjena teritorije oko Rudog trebalo da bude korisna za BiH, ali da o tom pitanju BiH nema stav.

"Nisam siguran da postoji spremnost da se te stvari otvore, a to bi bilo značajno za BiH i pomoglo bi nam da riješimo teži problem granica sa Hrvatskom, na moru i kod Kostajnice", naveo je Ivanić.

Ivanić smatra da je pitanje granica bolje sada rješavati, nego kada se nepotrebno budu zakomplikovale pozicije, a da je za priču o arbitraži rano i da ima još dosta prostora za dogovor.

On je naveo da je BiH trenutno nema stav ni o prijedlogu Beograda u vezi sa korištenjem zemljišta oko hidrocentrala u Malom Zvorniku zbog eventualnih popravki, ali da insistira na razgovorima.

Ivanić je istakao da se stiče utisak da je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović blizak tome, a da bošnjački član Bakir Izetbegović još nije, iako Beograd ima korektan prijedlog.

"Ako BiH nije zadovoljna ponudom, mogla je da kaže šta zahtjeva, ali nije, jer se unutar bošnjačkih struktura to doživljava kao pitanje suvereniteta. Napravljen je osjećaj da BiH nešto daje, iako nije tako", rekao je Ivanić.

Komentarišući nedavno održanu trilateralu BiH-Srbija-Hrvatska u Mostaru, Ivanić je rekao da se pominjao moratorijum na zapaljive izjave, ali da je to ostalo neusaglašeno, te da vjeruje da će se o tome razgovarati na sljedećem sastanku.

On je naveo da su razgovori bili veoma direktni i otvoreni, da je otvoren ogroman broj tema, te da vjeruje da će prve efekte o mostu u Gradišci imati za petnaestak dana.

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Ivanić je ocijenio da je najbolje rješenje da ide u dva pravca, preko Tuzle i preko Višegrada, te da Turska, kao zainteresovana strana, treba da razgovara sa entitetskim vlastima o modalitetima izgradnje tih pravaca.

Govoreći o nedavno posjeti Kosmetu, Ivanić je rekao da bezbjednosni uslovi nisu teški kao ranije, ali nije želio da govori o značaju koju bi za Srbe donijela zajednica srpskih opština, jer smatra da političari iz Republike Srpske i BiH ne treba previše da se upliću u te odnose.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ma

10.03.2018 10:09

OSTAVI SAD AUTO PUTEVE TO JE "SREDJENO "- SAMO JOS BAJA DA ŠARNE I DA SE SVI VOZAMO.

ODGOVORITE
Name

Kakofonija

11.03.2018 10:01

Kad riješe izborni zakon u federaciji, ponovo je RS na tapetu, pa se sad ovo potencira, kako bi ispalo da je u srpskoj sve super.

Name

IDU IZBORI

10.03.2018 11:10

Treba izigravati Srbendu !

ODGOVORITE
Name

evo

10.03.2018 11:45

Imam ja jedan realan predlog , da zapadna hercegovina i krajina biraju hrvatskog člana predsedništva , to je sasvim ok s obzirom na sve što se može vidjeti na RTRS i na činjenicu da je Dodik zadužio Čovića da zastupa srpske interese Kad krajišnici podržavaju Dodika onda je i ovo sasvim ok .

ODGOVORITE
Name

In

10.03.2018 13:31

Za evo slazem se sa vasom konstataciom ali moram dodati da nas ima dosta koji nepodrzavaju Dodika zbog toga smo i mi i nasa djeca gradjani drugog reda aliga necemo nikad podrzati.

Name

... DA ČIKO B'ONU...

10.03.2018 13:09

Gromada od čovjeka koji će propalog malog miša mesara mileta pomesti na izborima ko prazan špajz!!!

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2018 13:39

Ko o čemu,ti o špajzu.