Dobri odnosi BiH i Njemačke

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Bosna i Hercegovina 08.03.2018 | 18:13
Dobri odnosi BiH i Njemačke
Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, politička situacija u BiH pred opšte izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatovano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom.

U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja. Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana.Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opšta klima i odnosi unutar BiH, a posebno koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istakao je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU europskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Europske komisije. Istakao je da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava europsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažovati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim akturlnim temama u BiH.

U večernjim satima ministar Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik zemlje suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno s državnim sekretarom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper.

Izvor: Informativna služba MIP

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Goran

08.03.2018 18:30

Jeli mu neko rekao da ovaj više nije ministar

ODGOVORITE
Name

re goran

08.03.2018 18:55

Dok nije novi ministar zvanicno proglasen, ostaje Gabrijel jos u funkciji kao ministar inostranih poslova.

Name

Goran

08.03.2018 20:55

Cirkus dva bivša pričaju o saradnji ,

Name

Slavko

08.03.2018 19:47

A vidi ministra naseg jada,zalosno.

ODGOVORITE
Name

Re:

08.03.2018 22:02

A sto tvoj Rudonja nije tamo.Ne j... ga niko više nigdje.Ovaj je za tvog Rudonju Tesla.

Name

Slavko

08.03.2018 20:07

Svakako su obadvojica uskoro bivsi.

ODGOVORITE
Name

PDP-ovac

08.03.2018 20:17

Ljudi ja sam dugogodisnji clan PDP-a i volim ovu stranku svim srcem najvise zbog prof dr Mladena Ivanic jer je to sigurno najjaci politicar u Bih. Ali htjeo sam da kazem za ovog Crnatka da je to nevidjena tuga i pokvarena persona do srzi mi to u stranci dobro znamo...

ODGOVORITE
Name

Re:

08.03.2018 22:01

Nisi ti PDPovac ti si ovca Dodikova.Lazno se predstavljaš.

Name

Ult

08.03.2018 20:49

Jest vam krivo sto vam duduk ne predstavlja BiH

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

08.03.2018 21:52

Hitler je dobio drugi svjetski rat, a ne saveznici. Njemacka je jedina drzava koja ima koristi od EU evo zasto. Evropska unija slobodno trziste jedistvena valuta su dio plana koji su osmislili njemacki nacisti, ukljucijuci i samog Hitlera

ODGOVORITE