Putin spremio odgovor Zapadu

Ukoliko sankcije Zapada odu toliko daleko da isključe Rusiju sa svetske internet mreže, ta zemlja će dočekati spremno, napravila je sopstvenu mrežu.

Svijet 06.03.2018 | 13:58
Putin spremio odgovor Zapadu
“Tehnički, sada smo spremni za bilo šta", rekao je Putinov “internet momak” German Klimenko kanalu NTV. Međutim, isključenje neće biti bezbolno, dodao je Klimenko. 

"Otkazivanja se uvek javljaju prilikom prelaska sa jedne tehnologije na drugu. Neko će se suočiti sa problemima vezanim za vezu. Verovatno će se saznati da neko čuva podatke u inostranstvu, iako postoji uredba koja će je uskladišti u Rusiji. Neko i dalje drži svoje domene izvan zemlje. Stoga će verovatno doživeti neke poteškoće ", dodao je on. 

Klimenko je govorio i o ruskom zakonu o zaštiti podataka. Sve kompanije koje obrađuju lične podatke ruskih građana dužne su da ih skladište na serverima unutar granica zemlje. Profesionalna mreža veb sajta LinkedIn već je zabranjena u Rusiji zbog odbijanja da to poštuje. Tvitter i druge društvene mreže pristale su da presele podatke o Rusima u zemlju. 

Ruski segment interneta, namenjen posebno državnim službenicima, već radi, rekao je Klimenko. Takođe je podsetio ljude da Rusija, poput Kine i Sjedinjenih Država, ima svoje pretraživače, društvene mreže i oglašavanje. 

"Internet se reguliše u svim zemljama, a Rusija nije izuzetak. Međutim, ekstremne opcije poput Severne Koreje ili Kube nisu naš izbor ", rekao je on.

(B92) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

aha

06.03.2018 13:14

Moj Trampe, misliš se ti sa Putinom nadmetati. Samo ti prijeti pa ćeš dovesti Ameriku na prosjački štap.

ODGOVORITE
Name

re

06.03.2018 13:39

Et nek se ti brines za Ameriku nama nam je lakse....

Name

Samo ja

06.03.2018 13:49

Ja mislio Trump srbin? Sta sad bi nema vise Tramp Srbine???

Name

Koo

06.03.2018 14:17

@aha. Sto ti vrijedi Internet kada imas samo Putina na njemu? I USA jos uvijek moze kupiti Rusiju, da ne govorimo o EU koji u istom smjeru idu. Sve dok se Rusija bude zaj... po istocnoj Europi i prisvajala nekakve polupokrajine, nece joj biti bolje. Istu mrezu ima cak i BiH, ali to nije pitanje za informaticki nepismene osobe

Name

075

06.03.2018 14:51

Pade još jedan avion, naravno ruski jer ruski najčešće padaju, toliko o nadmoći i superiornosti ruskoga oružja i opreme! Rusi, "veliki brat", EU, Kinezi sve je to u "pet deka"!

Name

Re: Koo

06.03.2018 14:54

Америка може да размишља о куповини Русије тек кад врати стотине и стотине милијарди дугова којекуда по свијету. ЕУ исто тако, уз то да јој Русија овог трена може заврнути доток гаса и да се посмрзавају као мишеви. Не лупетај глупости и некад мало прешалтај програм на даљинском. Интернет се технички може одвојити, бликирати и цензурисати, али у пракси постоји много начина да се то заобиђе. О каквој ти јадној мрежи некакве БиХ причаш?! Па на све то мислиш да си "информатички писмен". Шта би тек било да те неко упита за појмове интернета и интранета или доменске номенклатуре? Ех, јадо јадни!

Name

cc

06.03.2018 18:27

Ništa novo. Odavno je već Rusija sama najavljivala odvajanje i izgradnju sopstvene mreže. Narvno da uvek ima poteškoća pri prelasku. O kakvom prisvajanju nekih pokrajna prica susjed naš?

Name

Rep za Re ko

06.03.2018 23:01

Pa zato svi bježe u Rusiju sad je meni jasno.

Name

Re

06.03.2018 23:20

Samo SE ti kurdupi putine nad ti bih uvede sankcije najebo si.

Name

popara

06.03.2018 14:29

Jos jedna pobjeda Rusije.

ODGOVORITE
Name

upaljac

06.03.2018 23:05

Na masovnim kanalima nikad necemo cuti stvarnu istimu.Ali postoje kanali,malo potajni,ali ipak dostupni.Rusija je u sadasnjem vremenu (vojnom moci) najjaca na ovoj planeti.To zna i Amerika,ali ne smije objaviti.Zamislite samo, kako Putin preko noci vrati sebi Krim. Niko ni a da bekne.Ali to nije sve.Rusija ima rakete,sa koima moze da sravni svaku zemlju,a da joj ni otpor ne moze niko pruzit.

ODGOVORITE