Pitanje granica nije komplikovano

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je, uoči trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru, da pitanje granice između Srbije i BiH može biti riješeno ukoliko se o tome usaglase svi akteri u BiH.

Srbija 06.03.2018 | 10:42
Pitanje granica nije komplikovano
Vodio sam pregovore o granici sa BiH. To nije tako komplikovano pitanje ukoliko se svi u BiH dogovore. Mislim da je tu Srbija fleksibilna i da je spremna sa nekoliko različitih konkretnih prijedloga da pomogne", rekao je Svilanović.
 
On je za Radio-televiziju Srbije ukazao da je trenutno situacija možda nezgodna jer u BiH predstoje izbori.
 
"Kada su izbori ništa veliko ne možete da riješite, tako da možda sačekamo da taj trenutak u BiH prođe. Granicu je moguće dogovoriti, tu nemam nikakvu dilemu", istakao je Svilanović.
 
Odgovarajući na pitanje da li očekuje da poslije deset godina izbori budu održani i u Mostaru, Svilanović je rekao da mu nije prijatno da komentariše te teme, koje su nacionalne i vezane za BiH.
 
"To je politički proces. Ja znam koja je pozicija jednog od naroda, potrebno je da se druga dva naroda saglase sa tim. Mislim da su svi u BiH zainteresovani, međunarodna zajednica takođe, da ti izbori budu održani jer bi to značilo da smo na tragu nekog dogovora i rešavanja unutrašnjih odnosa u BiH", naglasio je Svilanović.
 
Govoreći o tome da li je moguće da bude sproveden moratorijum na teme iz prošlosti, što je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u odnosima sa Zagrebom, Svilanović je rekao da je to "možda potrebno zbog toga što nekada ne vidite koliko su vam važni ekonomski interesi, zato što se stalno vraćate unazad".

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

čuj

06.03.2018 09:48

Pitanje granice između Srbije i BiH može biti riješeno ukoliko se o tome usaglase svi akteri u BiH. Mudro zbori ovaj Goran. Niko ovo nije mogao ni pretpostaviti dok ne reče ovaj generalni sekretar. Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

06.03.2018 10:21

Meni nije jasno da recimo Čovič nevidi interese Bosne,a posebno Hercegovine vezano za utvđivanje granice kod Neuma,pitanja BiH imovine u Hrvatskoj,da Ivanic daje hidrocentrale Srbiji i td. i da ne zastupaju interese države koja ih plaća i naroda koji ih bira.Jesu li to ulizivačko pogubne pilitike ili nešto drugo.

ODGOVORITE
Name

Koja glupost

06.03.2018 11:36

Zentrale niko nikom nemoze dati.Znase ko je vlasnik.

Name

CRNI GAVRAN

07.03.2018 10:33

ĐE ĆEŠ PRAVITI KUĆU NA KOMŠIJINOJ NJIVI I DA MU NIŠTA NEPLATIŠ.

Name

007 BOND

06.03.2018 10:34

БиХ је Држава и граница треба да иде средином ријеке Дрине као и до сада!

ODGOVORITE
Name

Komentator

06.03.2018 12:07

Tito zna sve samo što vi to ne priznajete, ni lijevi ni desni. Jedno bi da riješite izmedju sebe a drugo sa BiH. Dogovoriti principe za sve granice koje su važile u Jugi i potpis nije problem pa ako treba i referendum a dotle otvarajte tvornice i ne čekajte da to radi neko treći.