Povećava se broj migranata u BiH

Pripadnici Granične policije BiH su od početka godine do 4. marta otkrili 520 državljana zemalja visokog migracionog rizika u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice BiH, što je znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Bosna i Hercegovina 05.03.2018 | 14:20
Povećava se broj migranata u BiH
Najviše ilegalnih migranata dolazi iz Sirija - 156, potom iz Libije 68, Pakistana 52, Avganistana 51, Palestine 45, Alžira 30, Maroka 22, Iraka 17, Turske 14, Irana 12, Tunisa šest, Kube pet, po tri iz Indije i Albanije, po dva iz Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan iz Somalije, te 29 sa područja Kosova.

U saopštenju iz Granične policije BiH navodi se da je 458 lica spriječeno da uđe u BiH, tako da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji sa Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća, te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

S obzirom da je povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše dodatno su angažovani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacionih jedinica Granične policije BiH u jedinice gdje se ukaže potreba za njihovim angažovanjem.

"Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici Granične policije BiH kontinuirano realizuju obilazak, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-bezbjednosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove, pregledaju tovarne prostore teretnih vozila i realizuju mješovite patrole uz zajedničku granicu BiH sa susjednim zemljama", kaže direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On ističe da prema ilegalnim migrantima službenici postupaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Galić je dodao i da ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracioni pritisak i sve veći broj pokušaja ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracionog rizika.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

U

05.03.2018 14:31

Madjarskoj nema ! juhu

ODGOVORITE
Name

E Tako Tije To,

05.03.2018 15:48

Dok se politicari glodaju,neko treci guzvu koristi,svi ste za na banderu.

Name

To to to

05.03.2018 18:50

Kad mladi odose iz fals i krminakne drzave dobro je da mjesta pipune ovi iz zemalja sa korupcijom od milion posto.Njima ce Bosna biti serbez.Ha ha ha.