Glasanje u Italiji, povratak Silvija

Na parlamentarnim izborima u Italiji otvorena su glasačka mesta, pravo glasa ima oko 50,7 miliona Italijana, a birališta će biti otvorena večeras do 23 sata.

Svijet 04.03.2018 | 12:41
Glasanje u Italiji, povratak Silvija
Savez stranaka desnog centra, na čijem čelu je nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, mogao bi da osvoji najviše poslaničkih mjesta, ali ne i parlamentarnu većinu, navodi Rojters.

Prema anketama, Pokret pet zvjezdica, usmeren protiv establišmenta, trebalo da bude pojedinačna stranka sa najviše osvojenih glasova, a vladajućoj Demokratskoj partiji prognozirano je treće mjesto na ovim izborima.

Očekuje se da će mediji odmah nakon zatvaranja glasačkih mesta objaviti izlazne ankete, a potpuni rezultati očekuju se mnogo sati kasnije.

Ovi izbori mogli bi da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvjesnost.

Izbori u Italiji uvijek su komplikovana stvar, ali ovi bi mogli biti još komplikovaniji.

Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Napred Italija. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sjever Mateom Salvinijem (44).

Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsjednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza.

Umjesto toga, kandidat Napred Italije za premijera biće aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio, prenosi Politiko.

Na lijevom centru nalazi se Mateo Renci (43) lider Demokratske partije, a snažan izazov za obje strane političkog spektra predstavlja lider Pokreta Pet zvjezdica Luiđi di Majo (31) koji bi, ako postigne dobar rezultat, mogao da postane najmlađi evropski premijer.

Izbornu kampanju obilježile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada.

Posmatrači ocjenjuju da je ishod krajnje nepredvidiv s obzirom na postojeće nezadovoljstvo građana, nov, još netestiran izborni sistem i veliki broj neodlučnih birača.

Izbori se održavaju po novom izbornom sistemu koji je kombinacija proporcionalnog sistema i većinskog jednokružnog glasanja, takozvanog FPTP sistema u kome kandidat koji dobije najviše glasova pobjeđuje na izborima.

Ovaj sistem neće omogućiti prvoplasiranoj partiji ili koaliciji da dobije dodatni broj mjesta u parlamentu, prenio je Rojters.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pobjedniku će biti potrebno da osvoji oko 40 odsto glasova da bi formirao vladu ili nešto manji procenat ukoliko osvoji veći broj mesta po FPTP sistemu glasanja.

Na osnovu rezultata, moguće je više scenarija - pobjeda partije Berluskonijeve partije Naprijed Italijo i Sjeverne lige, kojoj predviđaju da će osvojiti uzmeđu 35 i 38 odsto glasova.

Јedna od mogućnosti je formiranje velike koalicije Berluskonijeve partije i Rencijeve Demokratske stranke koji su već razgovarali o tome.

Rezultati istraživanja sugerišu da ove dvije partije neće osvojiti dovoljan broj glasova da bi formirale vladu, navela je britanska agencija.

Predsjednik Italije Serđo Matarela ima centralnu arbitražnu ulogu i jedna od mogućnosti je da će on pokušati da pomogne u formiranju "široke" vlade sa jasno definisanim programom, koju bi predvodio tehnokrata.

Za antivladin pokret Pet zvijezda osnovan oktobra 2009, inspirasan od strane italijanskog komičara i aktiviste Bepa Grila, predviđa se da će sam osvojiti najviše glasova, oko 28 procenata.

Ukoliko ne bude formirana nova vlada, vlada sadašnjeg premijera Paola Đentilonija obavljaće dužnosti do održavanja novih izbora, što je, takođe, jedna od mogućnosti, navodi Rojters.

Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

silvi

04.03.2018 12:44

Ako ga podrzi papandropule pobjedice ako bude clan vatikanske banke podrzavaga papica on ce pobjediti

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2018 20:13

Neki se ni usranom motkom ne mogu iz politike oterat'.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2018 20:15

Lice puno botoxa i zategnuto skalpelom.

ODGOVORITE
Name

Ima

05.03.2018 19:06

I moze !!!