Ništa od uvoza jeftinih dizelaša

U Bosni i Hercegovini se u skorije vrijeme ne može očekivati pojeftinjenje dizel automobila, iako su se mnogi potencijalni kupci tome ponadali nakon što je Savezni upravni sud u Lajpcigu odlučio da njemački gradovi i opštine mogu zabraniti vožnju vozilima sa dizel motorima u borbi protiv zagađenja vazduha.

Bosna i Hercegovina 02.03.2018 | 10:00
Ništa od uvoza jeftinih dizelaša
Sevdalija Bajrić, direktor auto-kuće "Herc-auto" iz Sarajeva, rekao je da postoje pretpostavke da bi vozila mogla biti jeftinija, ali da to nije za očekivati.

"Njemačko tržište je veliko, auti s njihovog tržišta se ne mogu odvesti samo u BiH, njih mogu pokupovati ostale evropske zemlje, koje mogu držati cijenu i prodavati ih dalje", rekao je Bajrić za "Nezavisne".

Istakao je da bi dizelaši mogli postati nepoželjniji za njemačke građane, koji bi ta vozila jeftinije prodavali te bi kupci iz prve ruke mogli proći povoljnije, ali ako bi to kupovale auto-kuće, preprodavci, oni će ih dalje prodavati i držati cijenu.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu "Braća Đukić" Derventa, kaže da se pojeftinjenje dizelaša ne može još dugo očekivati u BiH.

"To je sve na dugom štapu. Mislim da od povoljnijih vozila za nas za narednih pet do deset godina neće biti ništa, jer je taj zakon tek donesen na razmatranje u Njemačkoj za 2019. godinu. Znači, tek će se razmatrati o tome", rekao je Vasilić.

Dodao je da je afera "dizel" počela prije dvije godine, a da oni u tom auto-salonu čak i skuplje plaćaju auta, te se u narednih pet godina ne očekuje pad cijena.

"Industrija je napravila toliko auta i nemoguće je da zabrane tako nešto za godinu-dvije, to će trajati godinama, jer to nije zakon koji se može zamijeniti u toku noći", rekao je Vasilić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da, kada se očekuje promjena politike koju sprovodi Njemačka u slučaju dizel motora, sasvim realno je očekivati da će ljudi željeti da se oslobode takvih vozila.

"Sigurno je da to neće ići tako lako. Ako bi takva odluka bila donesena sigurno će pojeftiniti dizel vozila, a to je onda prilika za zemlje Balkana da se inoviraju i naša vozila, kojima je prosjek između 15 i 18 godina", rekao je Pavlović.

Dodao je da su na tržištu automobila u BiH promjenom zakona o akcizama kažnjeni oni koji koriste plin, jer pošto je plin poskupio ne isplati se više ni uzimati benzinski motor i prebacivati ga na plin, jer je kalkulacija jasna - najpovoljnije je voziti dizel, te je iz tog razloga cijena auta sa dizel motorima u porastu kod nas.

Da će odluka u Njemačkoj o dizel motorima uticati na prodaju automobila u BiH te da je samo pitanje vremena kada će do nje doći, smatra Adis Armagić, prodajni savjetnik u auto-kući "Inter auto" iz Tuzle.

"Ako krene talas tih vozila kod nas, pitanje je šta će uraditi naše vlasti. Kod nas je još razmišljanje dizel je dizel, a u prodaji novih vozila veća je potražnja kod nas za dizel motorima. Da li će se svijest naših građana mijenjati kako se bude mijenjala u Evropi trebaće vremena da se vidi", rekao je Armagić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

dizelasi

02.03.2018 10:43

Za glavesine i stranacke lidere netrebaju jeftini dizelasi oni uvoze najskuplje za njih nema krize narod je jako magare izdrzace sve

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.03.2018 11:18

Prodavci pricaju price koje njima odgovaraju.Naravno da ce doci do pada cijena dizela u odnosu na benzince jer se pretpostavla da ce u narednih godinu dvije u 70 gradova u Njemackoj u kojima je stepen zagadenja cesticama dizela veci od dozvoljenih biti zabranjena upotreba svih dizela starijih od2016 godine koji nemaju motore Euro 6. Pad cijena ce krenuti odmah jer automobil nije roba koja traje godinu dana i svi ce pokusati sto prije prodati jer ce cijena vremenom samo padati posto ce ti automobili negdje biti neupotrebljivi a negdje sa ogranicenom upotrebom. Ne samo da ce doci do pada cijena u Njemackoj nego i u Bosni i Hercegovini i ako trgovci pokusaju kalkulirati sa cijenama samo ce se povecati broj induvidualnih kupovina u Njemackoj.

ODGOVORITE
Name

Dil

02.03.2018 20:19

Ovi kriminalci,sverceri i preprodavaci automobila se prepali.Dosta su izvarali i drzavu i narod sa raznoraznim kriminalnim mahinacijama.Samo jos carinici trebaju da rade kako treba jos bi kupcima u drzavi bilo bolje jer su i ovi takozvani carinski radnici u svom tom kriminalu sa njima.

Name

Ulica i motka

02.03.2018 11:21

Da bogdom nikad nisu ni dozvolili uvoz tog smeća automobilskog uz Evrope ne bi bili ovako zagađeni, i ne bi svako vozao kola. Bilo bi kao 80ih, imali bo sopstvenu autoindustriju, radili bi i živeli od svog rada, a ne bi se kitili tuđem perjem, dizali kredite i parazitirali kao danas. Ako ne moćeš da proizvededeš mercedes ne trebe i ne zaslužuješ ni da ga voziš.

ODGOVORITE
Name

Re:

02.03.2018 11:57

Ма, да, ти ћеш рећи ко шта треба и не треба! Ваљало ти је док је шепави бравар деценијама уваљивао народ у кредите и мазао очи како смо развијена земља, а он имао возни парк од преко 80 луксузних возила! Због таквих као ти се и распала земља, јер је, управо то, паразитско размишљање!

Name

re re

02.03.2018 14:27

Zato u glavu sepavi dodo ima isto toliko, plus sljivotres i avion. Za vas i nije bolje od traktora i taljiga. Poz. Stuttgart

Name

Turboskara

02.03.2018 11:26

Biće za narod svi na bicikle a i prevoz pokupio.Mi na bicikle oni sa studijem neko blindiranim neko ne .Al sami smo to sebi krivi puštamo i ne reagiramo.

ODGOVORITE
Name

Re:

02.03.2018 11:40

Кад у Њемачкој остане задњи Голф 2 дизел, он ће на неки начин завршити овде. :)

ODGOVORITE
Name

mikaca

02.03.2018 19:48

Za neradnike je golf2 mercedes.

Name

Q7 Q ziben

02.03.2018 12:03

Ovaj prica ono sto njemu odgovara.

ODGOVORITE
Name

Radomir

02.03.2018 12:12

Vec je doslo do pada cjene Golf 6 Euro 5 je vec pala cjena

ODGOVORITE
Name

Kralj

02.03.2018 21:34

Sto su se dileri prepali za svoje autokuce. Prosipaju suplju, auta ce pojeftinoti bez ikakve dileme. Zato onaj ko namjerava kupovati dizelasa uskoro ce ga kupiti za barem 30 posto jeftinije.

ODGOVORITE
Name

DA

03.03.2018 11:30

Da, ja mislim cak i 40 % samo da se rijese stojeceg voznog parka ! Ko moze neka ceka , sad trenutno kupovat vozilo je cisti gubitak. Pratite cijene Automobila. ( Benzinac veci otrov izbacuje ) Njemacka Autoindustrija diktira trziste. Kad bi pukla Autotoindustrija, Njenacka bi bila na kolenima i EUR. Tockici se zatezu iz SAD . Vrijeme pokazuje lopovske igre. Ko ce koga da zezne. I sve se vrti oko para.

Name

mile mocevic

05.06.2018 12:00

lLudi samo strpljenja, sledece godine put pod noge i pravac MinKen ( dzekna).Doslo je vrijeme da ovi nasi prevaranti, sverceri automobilima svoje zalihe pretvore u groblje.Tamo kupis auto sigurno 40% ako ne i 50% jeftinije i to od 2015 god i novije. Ne treba se zaletiti pa kupiti dizel po svaku cijenu, jer ce i kod nas morati da uvedu neke restrikcije ( veca cijena registracije za dizel)

ODGOVORITE