Đoković pravi novi Dejvis kup... sa Đerarom Pikeom!

Dejvis kup, jedino priznato ekipno takmičenje u muškom tenisu, možda "živi" poslednje trenutke u formatu u kojem je trenutno.  Pobeda Đokovića i Pikea – velike promene u Dejvis kupu! Međunarodna teniska federacija (ITF) zvanično je saopštila je da će doći do velikih promena u Dejvis kupu.

Tenis 26.02.2018 | 23:45
Đoković pravi novi Dejvis kup... sa Đerarom Pikeom!
Poznato je da je u pitanju takmičenje koje traje svake sezone, podeljeno je u više grupa i zona, a tokom mečeva reprezentacije se nadmeću tokom tri dana vikenda – dva singla, pa dubl i na kraju, ponovo dva duela u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, mnogim teniserima ovakav format ne odgovara, najviše zbog prenatrpanog ATP kalendara, a među najglasnijima za promene je najbolji srpski sportista Novak Đoković. 

Đoković je u nekoliko navrata javno naglašavao da je potrebno menjati Dejvis kup i čini se da je sada preuzeo prve konkretne korake sa jednim iznenađujućim "partnerom" – Đerarom Pikeom. Da, dobro ste čuli, defanzivac fudbalskog kluba Barselona se uključio u organizaciju teniskog turnira. 

Francuski "L’Ekip" saznaje da su tokom vikenda organizovani prvi sastanci koje je zakazao fudbaler, za kojeg je poznato da je već neko vreme ozbiljno ušao u sferu šoubiznisa. 

Prema pisanjima ovog lista, Đerar je kontaktirao ATP čiji vodeći ljudi već dugo razmatraju "oživljavanje" svog takmičenja "Svetsko ekipno prvenstvo", koje je postojalo od 2012. godine. Katalonac je već bio gost na Mastersima u Madridu i Pariz prošle godine, ali nije uspeo da ubedi čelnike Asocijacije teniskih profesionalaca. Zbog toga se okrenuo ka Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) koja je ponovno pokretanje "Svetskog ekipnog prvenstva" shvatila kao napad ATP. 

Takođe, poznate informacije za sada su te da bi Đoković i Pike, uz pomoć kineskog promotera, u "kasu" takmičenja doneli između 30 i 40 miliona evra. 

Njihov cilj je da organizuju turnir od 10 ili 12 dana u Aziji, na kojem će učestvovati ukupno 16 timova. To bi bila totalna revolucija Dejvis kupa, koji se i dalje oslanja na atmosferu koju prave navijače, pomalo zaboravljajući na želje i mogućnosti samih igrača. 

Rodžer Federer je nedavno pokrenuo Lejver kup za koji se takođe očekuje da nadmaši Dejvis kup.



ITF je objavio da je dogovorio saradnju sa kompanijom Kosmos – ugovor je potpisan na 25 godine i vredan je tri milijarde dolara.

Osnivač i predsednik investicione grupe je štoper Barselone Đerar Pike, a kompanija je podržana od strane Hirošija Mikitanija, izvršnog direktora kompanije Rakuten.

Uprava ITF jednoglasno je odlučila da kreira novi veliki veliki turnir koji će se održati na kraju godine – Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

Takmičenje je predviđeno da bude u novembru i da traje nešto više od sedam dana. Na njemu će učestvovati 18 reprezentacija koje će biti podeljene u nekoliko (nije još precizirano) grupa.

Posle grupne fazi usledili bi eliminacioni dueli (četvrtfinale), a igrala bi se dva singla i jedan dubl, na dva dobijena seta. Sigurni učesnici bi bile selekcije iz Svetske grupe (16) dok bi dve bile naknadno izabrane.

"Ovo je velika promena za tenis i ITF. Naša komisija je podržala ambiciozni plan za budućnost Dejvis kupa. Naša vizija je da napravimo veliko finale na kraju sezone koje će biti festival tenisa i zabave. Na njemu će učestvovati najbolji teniseri koji će predstavljati svoje nacije i koji će odlučivati o šampionu Dejvis kupa", rekao je predsednik Dejvid Hagerti.

Inače veliki zagovornik ovakvog plana je i srpski teniser Novak Đoković. Nekada najbolji igrač sveta u nekoliko navrata javno je naglašavao da je potrebno menjati Dejvis kup.Međutim u prošlosti nije imao veliku podršku.

Pojavom kompanije Kosmos i Đerara Pikea stvorila se mogućnost za tako nešto, Međunarodna teniska federacija je prihvatila plan i sva je prilika da ćemo uskoro gledati Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar