BiH skinuta sa sive liste FATF-a

Predsjedavajući  Savjeta ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da je BiH skinuta sa sive liste FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

Bosna i Hercegovina 23.02.2018 | 22:59
BiH skinuta sa sive liste FATF-a
"Upravo je u Parizu završeno plenarno zasjedanje FATF-a sa kojeg smo dobili izuzetno važnu i pozitivnu vijest za sve građane BiH i za privredne subjekte koji posluju ne samo unutar BiH, nego i sa inostranstvom, da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa „sive liste“ FATF-a čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma", izjavio je predsjedavajući Zvizdić.

Po njegovim riječima, rezultat je to vrlo kvalitetnoga rada Savjeta ministara, entitetskih vlada i Brčko Disktrikta BiH, odnosno brojnih i jako dobro koordiniranih aktivnosti koje su rezultirale usvajanjem brojnih zakona. Zvizdić je dodao da je više od 20 zakona i drugih akata usvojeno u posljednjih 16 mjeseci i da je time u potpunosti realizovan akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om.

"Želim da podsjetim da smo mi kao Savjet ministra koje je imenovano 2015. godine nažalost zatekli BiH na „sivoj listi“  MANEYVAL-a i na „sivoj listi“ FATF-a. Uspjeli smo već u 2016. godini da delistiramo ili skinemo BiH sa „sive liste“ MANEYVAL-a, a sada realizacijom ovog akcionog plana  uspjeli smo da delistiramo i skinemo BiH sa „sive liste“ u smislu adekvatnog, uspješnog, efikasnog načina i borbe protiv pranja novca i finansiranje terorizma", naglasio je Zvizdić.

To ustvari znači, kako je pojasnio, da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

"Istovremeno, pokazali smo još jednom puni kredibilitet BiH u ukupnoj borbi protiv terorizma i pranja novca i ovo je zaista jedna pozitivna vijest imajući u vidu činjenicu da organizaciju FATF čini više od 40 zemalja iz cijelog svijeta i svi su podržali akcioni plan Bosne i Hercegovine, zahvalili se i pohvalili Bosnu i Hercegovinu na uspješno realiziranom akcionom planu. Ovo je zaista i dugo čekana i vrlo pozitivna vijest za građane i privredne subjekte u BiH", rekao je Zvizdić.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007

23.02.2018 18:43

To ti znači da kao nama prljavog novca ubačenog u normalne novčane tokove???

ODGOVORITE
Name

Igor

23.02.2018 21:19

To znaci palite masine i perite .

Name

Re

24.02.2018 10:44

Super skinuli nas ljudi zato sto smo goli i nemamo sta ni prati. Nasi lopovi odavno peru po Srbiji Hrvatskoj Tanzaniji itd a deponuju u CH

Name

In

23.02.2018 23:46

Ma kakva siva lista nama je odavno pocrnelo mrak

ODGOVORITE
Name

srb

26.02.2018 18:44

to znaci da entiteti vise ne kontrolisu protok novca vec CBBH. dodik je na to mislio kada je prvo isisao novac iz banaka pa prepustio nadleznosti drzavi da kontrolise cash flow.

ODGOVORITE