Odluka o nabavci borbenih aviona

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u Briselu da će hrvatska vlada u idućih nekoliko sedmica donijeti odluku o nabavci borbenih aviona.

Region 22.02.2018 | 19:56
Odluka o nabavci borbenih aviona
"Proces je pri kraju, istražili smo sve ponude koje su stigle i u sljedećih nekoliko sedmica odluka će biti objavljena", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Riječ je o dugoročnoj strateškoj odluci koja treba osigurati da Hrvatska bude još pouzdaniji partner NATO i ojačati našu sigurnost te riješiti pitanje hrvatskih vazdušnih snaga za sljedećih 30 godina", dodao je.

Stoltenberg je istakao kako izuzetno cijeni hrvatski doprinos NATO misijama u Avganistanu, Kosovu, Litvaniji i Poljskoj. Takođe je pozdravio činjenicu da je Hrvatska prestala rezati obrambeni proračun i počela ga postepeno povećavati. Stoltenberg je rekao i da cijeni hrvatsku podršku Ukrajini, prenosi Hina. 

Plenković je informisao glavnog sekretara NATO o stanju u hrvatskom susjedstvu. Izrazio je nadu da će Grčka i Makedonija uskoro riješiti spor oko imena kako bi Makedonija mogla postati članica NATO.

"Hrvatska želi razriješiti sva otvorena pitanja sa zemljama u susjedstvu koja se vuku još od 90-tih. Želimo pridonijeti stabilnosti, jednakosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvata koji su najmalobrojniji i koji trebaju biti jednakopravni po ustavnim pravima, tim više što se približavaju izbori", rekao je Plenković.

"Isto tako jačamo naše odnose sa Srbijom i pozorno pratimo kako ide proces dijaloga između Srbije i Kosova", dodao je Plenković.

Stoltenberg je rekao da ga je Plenković izvijestio o razvoju događaja u regiji, u svakoj zemlji posebno, posebno onima koje nisu članice NATO.

Glavni sekretar je spomenuo i rusko miješanje u unutrašnje političke procese u regiji koje je ocijenio "neprihvatljivim".

Izvor: Fena

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lala

22.02.2018 19:27

I Mile će dobit par migova od Putina ,ako bude raspoložen da mu namigne

ODGOVORITE
Name

Провалија

23.02.2018 09:24

Хрватска је у дугу 60 милијарди евра (само спољни дуг), Хрвати масовно напуштају брод који тоне а они који остају претурају по контејнерима. Али зато ће да купе авионе!

Name

Kevin Moretunic

22.02.2018 20:37

Onaj f-16 sto su ga bili kaparisali od Izraela pade ko trula kruška.Sad valja naći neke gripene odrndane.

ODGOVORITE