NYT: SAD obarale režim Miloševića

Rusija nije jedina koja se miješa u izbore, to isto rade i SAD, piše danas "New York Times " i kao primjer navodi miješanje Amerike u obaranje Slobodana Miloševića.

Svijet 19.02.2018 | 17:08
NYT: SAD obarale režim Miloševića
Milioni letaka, postera i naljepnica da se porazi protivnik u Srbiji, torbe pune novca u rimskom hotelu za podršku određenim italijanskim kandidatima, skandalozno curenje informacija stranim novinarima na izborima u Nikaragvi, samo je mali dio istorije miješanja SAD u izbore u inostranstvu, navodi list.

Kako piše autor Skot Šejn, na izborima u Srbiji 2000. godine, SAD su uspješno finansirale nastojanja da se porazi tadašnji predsjednik Slobodan Milošević, obezbjedivši "političke savjetnike i milione naljepnica sa simbolom opozicije - stegnutom pesnicom i natpisima "On je gotov" štampanim na 80 tona ljepljivog papira i isporučenog od proizvođača iz Vašingtona".

List se poziva na teskt "Washington Posta" u kom se navode izjave tadašnjih lidera Otpora o tome kako su smislili slogan "Gotov je!", a zatim i kako je "tokom tri mjeseca, milion naljepnica odštampano na 80 tona uvezenog samolepljivog papira, koji je platio USAID, a isporučila vašingtonska Ronko konsalting korporacija".

Srbija, Italija, Irak, Avganistan, Nikaragva, Rusija, samo su neke od zemalja u kojima su tokom izbornog procesa "intervenisale" SAD, naveo je "New York Times".

Istoričar i kustos Međunarodnog špijunskog muzeja u Vašingtonu Vins Hjuton, koji je nekad služio kao vojnik na Balkanu i tijesno sarađivao sa obavještajnim agencijama, rekao je da je video američke intervencije svuda po svijetu. "Jasno smo stavili do znanja da nemamo namjeru da Miloševića ostavimo na vlasti", rekao je Hjuton.

Američki obavještajni šefovi su prošle sedmice upozorili obavještajni komitet u Senatu da se Rusija sprema za ponovno miješanje u američke srednjoročne izbore 2018. godine, na isti način kao i 2016. godine, koristeći hakovanje, curenje informacija, manipulisanje društvenim medijima i drugim metodama.

Većina Amerikanaca je šokirana takvim napadima na američki politički sistem, ali veterani obavještajci i oni koji su učili o tajnim operacijama imaju drugačije viđenje.

"Ako biste upitali nekog obavještajca, da li su Rusi prekršili pravila ili uradili nešto loše, odgovor je - ne, nisu", rekao je penzionisani CIA obavještajac Stiven Hol.SAD "apsolutno" sprovode takve operacije uticanja na izbore, rekao je Hol i dodao da očekuje da će sa takvom praksom i da nastavi.

O miješanju SAD u izbore širom svijeta govorio je i bivši direktor CIA Džejms Vulsi. Upitan da li je to tačno on je odgovorio: "O, vjerovatno, ali to je za dobrobit sistema kako bi se izbjeglo da komunisti prevladaju."

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dzejkl Makson

19.02.2018 17:16

Eto vidis,da ovo nismo procitali ne bi znali da se Amerikanci mijesaju u sve zivo na ovoj planeti.Sto vise ovakvih tekstova da ih totalno rasklinkamo.

ODGOVORITE
Name

Fordison Hars

19.02.2018 17:36

Ja sam šokiran, jesam svega mi!

Name

Proleter

19.02.2018 17:38

Veliki se petljaju malima i međusobno? Šta je ovdje vijest? Pa već smo na nivou i da se google i facebook petljaju, a kamo ne bi države. Pustite bitke koje vode veliki i sklanjajte im se s puta- redovno.

Name

Robin Hud

19.02.2018 17:49

A gdje nisu svoj nos gurnuli...svugdje u svijetu ih ima i jednostavno je tako,a najbrži obrt novca ide kroz ratovanje....interes je da budu svugdje prisutni i da ih se pita....vatra kapitalistička!

ODGOVORITE
Name

Vladan inic

19.02.2018 22:07

Prokleti bili amerkanci dosta su oni nam zla nanijeli pa nam se minjesaju i u nase izbore i narod je nas ogorcen koji zivi tamo i gre ba da znaju za zlo ameficko koje siju pfema nasoj zemlji oni cijeli svijet ugljetavaju da bili teroristicka sila PROKLETNICI

Name

Ameri

20.02.2018 04:16

gde se svakom normalnom čovjeku, zgadice se i njima zivot.