Traže ostavku zbog korupcije

U Rumuniji je danas ispred predsjedničke palate održan protest protiv predsjednika te zemlje Klausa Johanisa, na kojem su demonstranti tražili njegovu ostavku zbog navoda o korupciji.

Svijet 17.02.2018 | 21:41
Traže ostavku zbog korupcije
Demonstranti su mahali rumunskim zastavama, a pojedini su nosili i pomorandže u rukama.
 
"Razlog što smo se okupili ovde je da donesemo ovu pomorandžu sa Tenerifa, pravu pomorandžu, ne lažnu. Da je gospodin Johanis ovdje, ponudio bih mu je, pogotovo zato što toliko voli Tenerife, a zamolio bih ga da makar pokuša da ne izdaje saopštenja koja su 'logički delirijum' ", rekao je zamjenik predsednika Socijaldemokratske stranke Rumunije (PSD) Liviju Plesoianu, prenosi Ađerpres.

Navode o korupciji prvobitino je u televizijskoj emisiji iznijela bivša radnica u Nacionalnom direktoratu protiv korupcije (DNA) Mihaela Jorga, koja tvrdi da je glavna tužiteljka DNA Laura Kovesi od nje tražila da po kratkom postupku reši slučaj bivšeg ministra, za kojeg se pričalo da će se kandidovati za mjesto premijera.

Bivši rumunski poslanik Vlad Kosma je tokom uključenja u emisiju rekao da je od njega traženo da bivšem premijeru Rumunije Viktoru Ponti i bivšem poslaniku Sebastijanu Gitji podmetne kompromitujuće dokaze.

Kosma je potom pustio snimke svojih razgovora sa bivšim tužiocima DNA, navodi "EU OCS".

Kovesijeva je demantovala navode rekavši da DNA ne lažira dokaze, već deluju u pravnom okviru, prenosi AP.

"Johanis je rekao da nije poslušao snimke koji su u nedelju veče emitovani, takođe je naglasio da nije pročitao nikakve transkripte audio snimaka, ali je u isto vreme to ocijenio kao patetičan pokušaj nekih kriminalaca. Pitanje je jednostavno - ako niste pročitali transkripte, ako niste poslušali snimke, kako možete da se izrazite, kako možete da znate o čemu pričate", zaključio je Plesioanu.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

PA

17.02.2018 22:24

TO SU RUMUNI ; ONI IMAJU MUDA - ODMAH IDU NA PROTESTE - isto ko i mi.

ODGOVORITE
Name

re

18.02.2018 00:16

Bravo

Name

Ovo je nama jedina šansa

19.02.2018 13:52

Jedino ovako mogu i naši političari do zatvora gdje im je mjesto,Rumunski OMV je Dodiku,Bakiru i Čoviću dao milone eura mita kako bi mogao oprati prljavi novac Bedžeta Pacolija kroz BiH. Ako počne suđenje ovom ološu iz Rumunije tu su i naši političari na optuženičkoj klupi,ovdje imaju pravosuđe pod svojom čizmom i rade šta hoće ali Rumunija je ipak EU članica i tu nam je spas. A ako kojim slučajem nešto ovako se desi i u Austriji,e tu našem političkom ološu ne bi bilo spasa.

ODGOVORITE